Rusi mislili da će Ukrajina napasti paradu za Dan mornarice, zvali Washington

Foto: EPA

Rusija je posumnjala da Ukrajina planira napasti Rusiju za vrijeme održavanja parade povodom Dana mornarice kojoj je prošli mjesec prisustvovao i predsjednik Vladimir Putin, zbog čega je Moskva kontaktirala Washington, izvijestila je ruska državna televizija.

Ruska televizija je izvijestila da su detalji državna tajna i nije objavila dodatne pojedinosti.

Pozvala se na izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova koji je rekao kako je bojazan u pogledu navodnog napada bila toliko velika da je ministar obrane Andrej Belousov kontaktirao američkog ministra obrane Lloyda Austina u vezi s takvim sumnjama.

NYT: Austin primio poziv od Belousova

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješće iz neovisnih izvora.

New York Times je izvijestio da je 12. srpnja Austin primio poziv od Belousova u kojem mu iznosi bojazan o tajnoj ukrajinskoj operaciji za koju je Moskva, kako je naveo, vjerovala da ima blagoslov Sjedinjenih Država.

NYT je citirao dvojicu neimenovanih američkih dužnosnika koji su rekli da su dužnosnici Pentagona bili iznenađeni ruskim informacijama i da nisu upoznati s takvom zavjerom.

Unatoč tomu zabrinutost Rusije shvaćena je dovoljno ozbiljno. Stoga je Washington kontaktirao Ukrajinu i upozorio Kijev da ne bi trebao izvesti takvu operaciju, ako ju je i planirao. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.