Rusi na Telegramu pišu o tragediji svojih zračnih snaga: "Mrtvim pilotima vječni let"

Ilustracija: EPA

Na ruskim i ukrajinskim Telegram kanalima pojavili su se izvještaji o obaranju ruskog izviđačkog zrakoplova A-50 i oštećenju aviona Il-22M. O svemu se oglasilo i više ukrajinskih dužnosnika. 

"Sinoć oko 21 sat ukrajinske jedinice izvele su napad na dva zrakoplova ruskih zračnih snaga, ciljajući zrakoplov A-50 za rano upozoravanje i kontrolu (AWACS) te transportni zrakoplov IL-22, koji su bili nad Azovskim morem", priopćio je Jurij Misiahin, zamjenik šefa ukrajinskog parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove.

Naveo je kako je A-50 oboren, dok je Il-22 oštećen te je ostao u zraku i pokušao doći do najbližeg aerodroma, ali je nestao s radara u blizini grada Kerča na Krimu. Informaciju o rušenju zrakoplova djelomično je potvrdio i zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk, prenosi Ukrajinska Pravda.

Reakcija i na Telegram kanalu povezanom s ruskim zračnim snagama

"Ovo je osveta za Dnjipro! Gorite u paklu, neljudi! P.S. Nema detalja za sada", napisao je. Na društvenim mrežama pojavila se druga verzija, koja sugerira da su ruske zrakoplove oborili sami Rusi koristeći sustave protuzračne obrane.

Stigla je reakcija i na Telegram kanalu Fighter bomber, koji je povezan s ruskim zračnim snagama. Čini se da su Rusi priznali kako su ukrajinski izvještaji barem djelomično točni. "Tragedija je uvijek tragedija. Pogotovo kad je ovakvih razmjera. Tko god je tamo. Najvjerojatnije nećemo znati tko je kriv za smrt pilota.

Mrtvima vječni let, ranjenima brz oporavak i povratak na dužnost. Za detalje pitajte one u moskovskoj oblasti i administratore glupih kanala, koji se smatraju pravim patriotima i točno znaju što se može napisati, a što ne.

Vjerojatno se još uvijek vrijedi pokušati vratiti korijenima, kada su posadama tenkova zapovijedale posade tenkova, pilotima piloti, a artiljercima artiljerci. Sigurno neće biti gore", napisali su. 

Jedan avion A-50 košta oko 330 milijuna dolara

Inače, zrakoplov A-50 je platforma za rano upozoravanje i kontrolu (AWACS) dizajnirana za praćenje ciljeva u zraku, na zemlji i na moru te za navođenje borbenih zrakoplova prema njima. Bjeloruski Hajun je ranije izvijestio da Rusi raspolažu s devet takvih letjelica. 

Svaki zrakoplov košta 330 milijuna dolara. U veljači prošle godine bjeloruski aktivisti izvijestili su da je ruski A-50 oštećen u subverziji na vojnom aerodromu Mačulišči u Bjelorusiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.