Rusi nadiru, a Ukrajinci se povlače. Zelenski kaže da zna zašto

Foto: Profimedia

Ukrajinske snage se povlače duž dijelova bojišnice pod žestokim ruskim pritiskom, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski za tešku situaciju okrivio je manjak oružja.

To će vjerojatno povećati pritisak iz Kijeva tijekom summita NATO-a u Washingtonu sljedećeg tjedna da saveznici ubrzaju isporuke oružja.

"Imamo 14 brigada koje nemaju odgovarajuće oružje"

"Ovo nije zastoj, već problematična situacija", rekao je Zelenski jučer u intervjuu za Bloomberg. "Problem se može riješiti ako postoje alati i želja. Imamo želju, ali alati nisu stigli. Imamo brigade bez oružja. Imamo 14 brigada koje nemaju odgovarajuće naoružanje, a slanje tog naoružanja je već izglasano", požalio se Zelenski.

To ne bi bilo prvi put da oružje nedovoljno brzo i u nedovoljnim količinama stiže u Ukrajinu usprkos najavama i obećanjima zapadnih zemalja.

Jasno je da postoje objektivne zapreke hitrom slanju velike količine oružja, ali iz ukrajinske perspektive svaki zastoj u isporukama oružja znači povlačenje i efektivnu predaju teritorija ruskim agresorima, koji već mjesecima nezaustavljivo nadiru usprkos činjenici da pri tome trpe velike gubitke.

"Danas moramo zaštititi ono što imamo"

Zelenski je u istom intervjuu rekao da "nažalost sporo dolazi. Danas moramo zaštititi ono što imamo. Pokrenut ćemo ofenzivnu akciju kada budemo spremni. Kada oružje stigne... a još ga nema".

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski također je istaknuo nedostatak dobro obučenih i motiviranih snaga kao ključni problem. Međutim Zelenski je ustvrdio da je situacija s vojnicima "mnogo bolja nego što je bila prije tri mjeseca".

Rusi napreduju kod Harkiva i u Donjecku

Ukrajinski kanali na društvenim mrežama, koji prate situaciju na bojišnici iz otvorenih izvora, uočili su rusko napredovanje u Harkivskoj i Donjeckoj oblasti. Navode kako su ruske snage uspjele učvrstiti položaje nakon što su u zadnja dva tjedna pokrenule novu ofenzivu na rudarski grad Toreck.

Ukrajinski istražitelji otvorenog koda s prve linije iz projekta Deep State uočili su ruske trupe kako napreduju u regijama Harkiva i Donjecka. Snage Kremlja uspjele su se učvrstiti u posljednja dva tjedna nakon što su pokrenule novu ofenzivu na rudarski grad Toreck na istoku.

I ukrajinski general Sirski je indirektno priznao da Rusi napreduju. "Aktivna linija fronte je porasla", rekao je vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske ranije ovog tjedna.

"Borba s neprijateljem se nastavlja kod Torecka. Okupatori su 18 puta neuspješno napadali kod obližnjih sela Pivnične i Nju Jorka (nazvano po američkom gradu, op.a.). Od jutros je neprijatelj izveo 30 napada u blizini tih naselja", rekao je danas za Politico Nazar Vološin, glasnogovornik ukrajinske vojske.

Ukrajinci se povlače iz ključnog grada

Prije dva dana ukrajinske snage morale su se povući na drugu stranu kanala koji prolazi kroz predgrađe ključnog grada Časiv Jar u Donjeckoj oblasti.

"Bilo je nepraktično držati područje kanala u koje je ušao neprijatelj jer su tamo uništeni položaji naših snaga, pa je odlučeno da se premjestimo na zaštićenije i bolje pripremljene položaje", rekao je jučer Vološin za ukrajinsku TV.

Rusi razorili ukrajinske položaje klizećim bombama

Ukrajinski položaj postao je neodrživ zahvaljujući razornim napadima ruskih tzv. klizećih bombi, rekla je danas za Politico tiskovna služba 24. mehanizirane brigade.

Rusi su razorili ukrajinske položaje klizećim bombama, izbacivši 111 u zadnjem danu uz više od 4000 topničkih napada, izvijestio je danas Glavni stožer ukrajinske vojske.

Ako padne Časiv Jar, ruske će snage moći pokrenuti ofenzivu protiv niza ukrajinskih uporišta u regiji Donjeck.

Rusi pokušavaju osvojiti Časiv Jar dulje od šest mjeseci i, unatoč nedavnom ukrajinskom povlačenju, još uvijek nisu zauzeli grad, dodao je Vološin. Rekao je da su ukrajinske snage pripremile obranu s druge strane kanala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.