Rusi objavili "čvrste dokaze" da Turska kupuje naftu IS-a

Foto: Hina

PORTAL Sputnik, koji je u državnom vlasništvu Rusije, jučer je izvijestio o tiskovnoj konferenciji za međunarodne novinare na kojoj je rusko ministarstvo obrane predstavilo dokaze za koje tvrdi da potvrđuju iznesene optužbe o trgovini naftom između Turske i Islamske države u Siriji.

"Mi predstavljamo dokaze da se ilegalna trgovina naftom provodi u svrhu financiranja terorističkih grupa," rekao je zamjenik ministra obrane Anatoli Antonov. "Mi znamo koliko vrijede riječi Erdogana".

"Niti jedan od glavnih vođa Turske, a pogotovo Erdogan, neće podnijeti ostavku ili priznati bilo što, iako su njihova lica uprljana ukradenom naftom".



Antonov je dodao da niti jedan od zapadnih novinara nije zainteresiran za istraživanje Erdoganova sina, koji je prema optužbama Rusije umiješan u trgovinu. "Ako oni misle da su dokazi lažni, neka otvore ova područja novinarima," rekao je zamjenik ministra.

Erdogan odgovorio protuoptužbama

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da ima "dokaze" o umiješanosti Rusije u trgovinu naftom s džihadističkom skupinom IS u Siriji.

"Imamo dokaze. Počet ćemo ih otkrivati svijetu", rekao je on u govoru pred sindikalistima u Ankari, navodeći ime sirijskog poslovnog čovjeka Georgea Hasvanija, "koji posjeduje rusku putovnicu".

Također je osudio "nemoralne" optužbe na račun svoje obitelji koje je u srijedu uputila Rusija, a govore da su "turska politička klasa, među kojima i predsjednik Erdogan i njegova obitelj" umiješani u ilegalnu trgovinu naftom.

"Rusija mora pružiti dokaze za takve optužbe.. one koje uključuju moju obitelj su nemoralne", rekao je Erdogan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.