Rusi pogodili ukrajinske Patriote. Pogledajte snimku

Foto: X

Ruska vojska priopćila je da je pogodila dva američka sustava protuzračne obrane Patriot u Ukrajini, dok je Kijev potvrdio napad na ovo dragocjeno i skupo oružje, ali umanjio pretrpljenu štetu.

Ukrajina ima nekoliko sustava Patriot koje su joj isporučili zapadni saveznici, a koristi ih za obranu od svakodnevnog ruskog bombardiranja. Ruske snage "pogodile su (...) dva sustava Patriot", objavilo je rusko ministarstvo obrane u dnevnom izvješću, ne navodeći kada se to dogodilo.

Dan ranije ruska vojska na Telegramu je objavila video snimljen iz zraka koji navodno prikazuje napad rakete Iskander na sustav Patriot u ukrajinskoj regiji Dnjepropetrovsk, na istoku zemlje.

Prema tom izvoru, jedan je lanser sustava Patriot uništen, a drugi oštećen. AFP nije mogao provjeriti te tvrdnje ni autentičnost videozapisa.

Ukrajina: Nisu uništeni

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ignat potvrdio je danas da je sustav tog tipa pogođen ruskim udarom jučer u regiji Dnjepropetrovsk. "Neprijatelj je samo oštetio nekoliko komada opreme, ali ih nije uništio", tvrdi u objavi na Facebooku. Isti sustav "nastavlja izvršavati zadaće u regiji", dodao je.

Rekao je da je jučer taj sustav presreo nekoliko ruskih balističkih projektila. Ovo je rijedak službeni komentar o Patriotima. Ukrajina gotovo sve informacije o tom oružju drži u tajnosti, počevši od njihova ukupnog broja.

"Sustavi Patriot za neprijatelja su jedan od ciljeva najvećeg prioriteta" jer je to jedino sredstvo kojim Ukrajina drži na određenoj udaljenosti rusko zrakoplovstvo koje lansira projektile, dodaje Ignat.

Ukrajinci ih imaju od prošle godine

Ovaj moćni sustav protuzračne obrane prvi je put isporučen Ukrajini u proljeće prošle godine kako bi joj omogućio učinkovitiju obranu gradova i energetske infrastrukture.

Ukrajinski vojni bloger, pozivajući se na ukrajinske zračne snage, rekao je na Telegramu da se napad dogodio u Pavlogradu, u regiji Dnjepropetrovsk, u kojem se nalazi vojna tvornica, ali šteta "nije bila kritična" i sustav je i dalje "operativan".

Sustav Patriot raspoređen je u ovom području kako bi zaštitio regiju Dnjepropetrovsk i grad Zaporižju od projektila iz ruskih zrakoplova, naveo je.

U lipnju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastojao uvjeriti saveznike da je njegovoj zemlji potrebno najmanje sedam dodatnih sustava Patriot, uključujući dva za obranu regije Harkiv na sjeveroistoku zemlje, koja je tada bila meta ruske ofenzive od početka svibnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.