Rusi silovito nadiru prema ključnom gradu. "Situacija je kritična, jako riskiramo"

Foto: Profimedia, EPA

Situacija je kritična, rekao je BBC-ju ukrajinski časnik u blizini linije fronta južno od Pokrovska. Po svemu sudeći, ruska taktika je opkoljavanje grada, inače ključnog prometnog čvorišta u regiji. Ako Pokrovsk padne, Rusima će biti širom otvorena vrata prema osvajanju cijele Donjecke oblasti, a upravo je to jedan od proklamiranih ratnih ciljeva ruskog predsjednika Putina.

"Vrh naše vojske želi zadržati položaje po svaku cijenu, riskiramo opkoljavanje"

Časnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da njegovo vojno vodstvo želi zadržati svoje položaje pod svaku cijenu, što često dovodi do gubitka vojnika i resursa. Taj je pristup, kaže, rezultirao nizom "kotlova", odnosno značajnih teritorija okruženih ruskim snagama.

Jedan od njih je južno od Pokrovska - između mjesta Nevelska, Hirnik i Krasnohorivke. "Ne planiramo napredovanje prema gradu Donjecku u skorije vrijeme. Zašto onda držimo položaje u blizini Nevelske kada gubimo Hirnik?" zapitao se časnik.

"Ova strategija je nepromišljena"

Puno je bolje povući se u Hirnik, smatra on, uz minimalne gubitke resursa i zadržati te položaje. "Kada vaš neprijatelj ima više ljudi i resursa od vas, ova strategija je nepromišljena", dodao je ukrajinski časnik.

"Pogledajte Donjecku oblast, izgleda kao lignja. Za obranu svih 'pipaka' treba vam puno veći broj položaja i promatračnica. Morate imati puno veće snage jer Rusi pokušavaju napasti sa svih strana", pojašnjava.

Ratna karta Instituta za ratne studije od 12. rujna u 21 sat

Umjesto da se dakle povuku i smanje duljinu linije koju trebaju obraniti, kaže časnik, brigade bivaju izbrisane boreći se duž cijelog perimetra "kotla" jednostavno zato što je glavni kriterij uspjeha za generale držanje položaja.

Roman Pohorily, analitičar i suosnivač skupine Deep State, koja prati najnovija zbivanja na prvoj liniji Ukrajine, kaže da su se ukrajinske snage sada povukle iz sela Nevelske kako bi izbjegle opkoljavanje. To znači da je prijetnja od zarobljavanja manja, ali časnik s bojišnice kaže da je to trebalo učiniti davno prije.

"Životi su potrošeni na nešto što ionako nismo mogli zadržati" 

Životi i resursi potrošeni su na nešto što ionako nisu mogli zadržati, tvrdi on. Ruske trupe sada napreduju prema Kurahovu, gradu 35 km južno od Pokrovska. Ukrajinske snage u tom području potvrđuju da su se borbe u njihovim sektorima u posljednje vrijeme intenzivirale.

Ovaj razvoj se također odražava u dnevnim brifinzima Glavnog stožera Ukrajine. Prekjučer su izvijestili da su bila 32 sukoba u smjeru Pokrovsk i 48 u smjeru Kurahova.

"Pokušavaju ojačati svoje bokove kako bi se mogli približiti Pokrovsku, napola ga opkoliti i zatim početi brisati grad do temelja", kaže bojnik Serhij Cehotski iz 59. brigade. Potpukovnik Oleh Demjanenko, koji zapovijeda tenkovskom bojnom 110. brigade, također kaže da ruske snage sada, uz izravno napredovanje prema Pokrovsku, napreduju i duž strana.

Međutim, on tvrdi da se Rusi sada uglavnom fokusiraju na južno krilo, odnosno na smjer Kurahova. Ruske snage napadaju ukrajinske položaje malim grupama i često ih ne prate oklopna vozila, kažu vojnici.

"Pošalju dva čovjeka koja pokušavaju doći do određene točke na terenu", objašnjava Cehotski. "Onda i drugi pokušavaju doći do te točke. A kada imaju 10-15 ljudi, pokušaju nas napasti", pojašnjava.

Ono što područje Kurahove čini izazovnim i za obranu i za napredovanje je to što se radi o ravničarskom kraju, kaže Nazar Vojtenkov iz 33. brigade pa dodaje: "Stalno granatiramo polja. Rusi gube vozila i ljude." Kaže kako njegova brigada uspješno drži položaj na prvoj crti.

Što ako padne Kurahove?

Kurahove je povezan s Pokrovskom cestama koje su dio infrastrukture za opskrbu snaga na prvoj crti. Ako Rusi zauzmu taj grad, onda mogu poslati svoje snage dalje na sjever i napasti Pokrovsk iz novog smjera, kaže analitičar Roman Pohorily.

Druga opcija koja im se otvara je da bi mogli s leđa napasti ukrajinske snage u Vuhledaru, dodaje. To je grad na južnom dijelu fronta u Donbasu koji Rusi pokušavaju zauzeti od početka svoje invazije krajem veljače 2022.

Strateške pogreške počinjene ranije znače da postoji samo jedan način da se obrani Pokrovsk, odnosno da se Rusi zaustave u pokušaju da zauzmu cijelu regiju Donjeck, tvrdi časnik u razgovoru za BBC.

"To znači imati jedan Bahmut", kaže, referirajući se na grad u istočnoj Ukrajini koji je Kijev branio gotovo godinu dana prije povlačenja. Grad je, kad su ga Rusi zauzeli, bio ruševina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.