Rusi silovito napali Odesu, osam mrtvih

Foto: Profimedia

Ruski projektili pogodili su civilni kontejnerski brod u važnoj ukrajinskoj luci Odesi, ubivši osam ljudi. "Ovo je treći napad na civilno plovilo u posljednja četiri dana", rekao je regionalni guverner Oleh Kiper, koji ga je opisao kao "još jedan zločin podmuklog neprijatelja".

Rekao je da je Rusija gađala lučku infrastrukturu i da su sve žrtve Ukrajinci. Od zadobivenih ozljeda u bolnici su preminuli 46-godišnji lučki zaposlenik i još jedan 26-godišnji muškarac, dok je nekoliko osoba ranjeno. Val udara na ukrajinske luke na obali Crnog mora poklopio se s europskom turnejom predsjednika Volodimira Zelenskog, koji posjećuje čelnike u Londonu, Parizu i Rimu.

Ukrajini prijeti teška zima

U Downing Streetu sastao se s britanskim premijerom Sir Keirom Starmerom i novim glavnim tajnikom NATO-a, Markom Rutteom, koji je ovaj tjedan upozorio da bi se Ukrajina mogla suočiti s najtežom zimom od početka totalne ruske invazije 2022.

Zelenski se u subotu trebao sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i drugim zapadnim saveznicima u Berlinu, ali je Biden otkazao svoj put zbog prijetnje SAD-u od uragana Milton. To je značajan udarac za Ukrajinu jer stiže manje od mjesec dana do izbora u SAD-u i uz sve veću zabrinutost oko daljnje podrške ključnih saveznika.

Zelenski je ipak pokušao umanjiti razočaranje prije puta u London. "Svaki čelnik u sličnim okolnostima ostao bi u svojoj zemlji", rekao je jučer novinarima u Hrvatskoj. Očekivao je da će uskoro biti pripremljen novi raspored za sastanak čelnika.

Sutra će se sastati s papom Franjom u Vatikanu prije nego što ode u Njemačku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.