Potvrdili i Rusi i Ukrajinci: Rusi silovito napreduju prema ključnom gradu

Foto: ISW

Ruske snage napreduju u nekoliko istočnih ukrajinskih gradova, približavajući se ostvarenju cilja - osvajanju strateškog grada Pokrovska, objavili su ruski i ukrajinski blogeri.

"Neprijatelj je napredovao u Selidoveu", napisala je kasno sinoć na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram grupa DeepState, blisko povezana s ukrajinskom vojskom. Objavila je kartu na kojoj su prikazane ruske snage na jugoistoku grada.

Pad Selidove otvorio bi put prema Pokrovsku

Ruske snage napadaju rudarski grad Selidove u ukrajinskoj regiji Donjeck od prošlog tjedna. Njegovo zauzimanje otvorilo bi put ruskom napredovanju prema logističkom središtu Pokrovsku 20 km sjeverozapadno.

Ruska novinska kuća SHOT objavila je na Telegramu da moskovske snage kontroliraju 80 posto Selidovea.

"Podignuta ruska zastava u Hirniku"

Čelnik Donjecke regije kojeg je postavila Rusija Denis Pušilin rekao je da su ruske snage podigle zastavu na krovu jedne od zgrada u gradu Hirniku, nekih 14 km južno od Selidovea, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA.

Ruski vojni blogeri također su izvijestili da su ruske snage blizu zauzimanja grada Kurahove, jugozapadno od Hirnika. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Ukrajina ih nije komentirala.

Ukrajinska vojska javlja o odbijanju napada 

Ukrajinske oružane snage rekle su u večernjem izvješću jučer da su prethodnog dana odbile 36 ruskih napada duž linije fronta u Pokrovsku, uključujući područje Selidove, dok je nekoliko bitaka još uvijek u tijeku.

Nakon što Moskva na početku invazije na Ukrajinu u veljači 2022. nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev i pobijediti predsjednik Vladimir Putin smanjio je svoje ratne ambicije na zauzimanje starog industrijskog središta na istoku Ukrajine poznatog kao Donbas, koji obuhvaća regije Luhansk i Donjeck.

Prošli su mjesec ruske snage tamo napredovale najvećom brzinom od ožujka 2022., prema podacima iz dostupnih izvora, unatoč tome što je Ukrajina zauzela dio ruske regije Kursk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.