Bahmut je pao prije 14 mjeseci. Pogledajte kako sada izgleda

Screenshot: X

Bitka za Bahmut u ukrajinskoj regiji Donjeck bila je najkrvavija bitka u dvoipolgodišnjoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, a završila je prošle godine u svibnju ruskom okupacijom.

Grad je bio gotovo u potpunosti sravnjen sa zemljom, a najnovije snimke pokazuju razmjere uništenja.

Raketiranje Bahmuta Rusi su započeli još u svibnju 2022., da bi u kolovozu iste godine, uglavnom koristeći snage paramilitarne grupe Wagner, započeli s kopnenom okupacijom.

Najkrvavija bitka modernog ratovanja

Iako su procjene analitičara govorile o maloj strateškoj važnosti Bahmuta po pitanju daljnjeg tijeka rata, bitka za taj grad pretvorila se u jednu od najkrvavijih i najžešćih urbanih borbi u modernom ratovanju.

Rusi su s jedne strane brutalnim napadima i uništenjem željeli nanijeti najveću moguću štetu Ukrajincima, dok je s druge strane ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bitku za Bahmut ocijenio pitanjem morala i nepokolebljivosti Ukrajinaca u obrani zemlje.

Rusija je nakon povlačenja vagnerovaca pojačala napade regularnim postrojbama, da bi konačno 20. svibnja zauzela najveći dio grada, paralelno s povlačenjem ukrajinske vojske.

Podaci o žrtvama i broju poginulih vojnika nisu dovoljno pouzdani, no neovisne procjene govore o najmanje 11 tisuća poginulih ukrajinskih vojnika te najmanje 20-30 tisuća poginulih pripadnika ruskih postrojbi, većinom pripadnika Wagnera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.