Rusi: Ukrajinci su pet puta pokušali probiti granicu u Kursku, odbili smo napade

Foto: EPA

Rusija je danas priopćila da je odbila pet novih pokušaja ukrajinskih snaga koje nastoje probiti njezinu granicu prema regiji Kursk, čime je ukupan broj prijavljenih napada na granicu porastao na 26 samo u proteklih šest dana. Ukrajina je 6. kolovoza pokrenula najveći napad neke strane sile na Rusiju od Drugog svjetskog rata, probivši granicu prema regiji Kursk uz tisuće vojnika potpomognute brojnim dronovima i teškim naoružanjem, uključujući i oružje zapadne proizvodnje.

Rusija, koja je 2022. u Ukrajinu poslala desetke tisuća vojnika, započela je veliku protuofenzivu na ukrajinske snage u Kursku 10. rujna, potisnuvši kijevske snage natrag prema rijeci Snagost. No ukrajinske snage već tjedan dana pokušavaju probiti rusku granicu prema Vesjolou i Medvežeu nastojeći osujetiti rusku protuofenzivu oko 15 km zapadno od glavnog ratišta u regiji Kursk.

Rat ulazi u najopasniju fazu

Ruski vojni blogeri tvrde da je Ukrajina osvojila dio teritorija prema Vesjolou i Medvežeu te da ruske snage vraćaju teritorij i napadaju Ljubimovku. Ukrajinski upad u Kursk predstavljao je poniženje za ruski vojni vrh jer se pokazala sva slabost pogranične obrane premda predsjednik Putin tvrdi da je upad pomogao Rusiji da ubrza svoje napredovanje u istočnoj Ukrajini.

Rat u Ukrajini ulazi u najopasniju fazu dosad jer Ukrajina od ključnih članica NATO-a traži da Kijevu daju dopuštenje za napade duboko u ruskom teritoriju koristeći zapadnjačke projektile.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.