Rusija: Britanci su raznijeli plinovod. Ne može ostati na ovome

Foto: Swedish Coast Guard

RUSIJA je danas priopćila da razmatra koje će "daljnje korake" poduzeti u pogledu tvrdnje o tomu da je Britanija odgovorna za napad na podmorske plinovode Sjevernog toka.

Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da je osoblje britanske mornarice u rujnu diglo u zrak plinovod Sjeverni tok, što je tvrdnja koju službeni London smatra lažnom i vjeruje da je osmišljena kako bi odvratila pozornost od ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini.

"Ne može ostati na ovome"

"Postoje dokazi da je Britanija umiješana u sabotažu... u teroristički čin protiv ključne energetske infrastrukture", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Takve akcije ne mogu se ostaviti po strani. Naravno, razmislit ćemo o daljnjim koracima. Definitivno, to ne može ostati na ovome", rekao je Peskov.

Kremlj nije podnio nikakve dokaze koji bi potkrijepili ruske tvrdnje o tomu da iza puknuća na plinovodu Sjeverni tok stoji Velika Britanija.

Peskov: Čekamo stručnu procjenu štete

Zbog puknuća je postojala mogućnost da se trajno onemogući funkcioniranje više milijardi dolara vrijednog plinovoda. Kremlj je rekao i da zasad nije donesena nikakva odluka o tomu treba li popraviti plinovode pod ruskom kontrolom.

Peskov je rekao da ruske vlasti čekaju stručnu procjenu štete te da još nisu donesene odluke o budućnosti Sjevernog toka 1 ili Sjevernog toka 2.

Švedska je prošli tjedan naložila da se provede dodatna istraga štete.

Danske i švedske vlasti zaključile su da su curenje plina prouzročile eksplozije, ali nisu rekle tko bi za to mogao biti odgovoran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.