Rusija isporučila 447 koza Sjevernoj Koreji. To bi trebao biti tek početak

Ilustracija: Profimedia

Nakon nedavnih razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una o suradnji Moskva je isporučila poklon Pjongjangu.

Rusija je poslala 447 koza u sjevernokorejski grad Rason, potvrdilo je rusko nadzorno tijelo za sigurnost poljoprivrede Rosselkhoznadzor u priopćenju za javnost. Koze, koje su stigle iz Lenjingradske oblasti, predstavljaju prvu seriju životinja koje Rusija namjerava isporučiti Sjevernoj Koreji. 

Koze će osigurati mliječne proizvode za lokalnu djecu, što bi trebalo ublažiti nestašicu hrane u Sjevernoj Koreji, koja je uglavnom uzrokovana vladinim politikama. Situacija s nestašicom dodatno se pogoršala tijekom pandemije koronavirusa, piše Politico.

Pjongjang optužuju da šalje oružje ruskim snagama

Prema Human Rights Watchu, 10.7 milijuna od 25.9 milijuna ljudi u Sjevernoj Koreji pothranjeno je, a 18 posto djece ima poremećaj rasta i razvoja zbog kronične pothranjenosti.

Rusija je godinama naklonjena Sjevernoj Koreji, a posebice od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Pjongjang je otvoreno podržao rusku invaziju, a optužuje ga se i za isporuku oružja koje pomaže ruskim snagama na bojištu. 

I Rusija i Sjeverna Koreja u prošlosti su poricale tvrdnje da Pjongjang opskrbljuje oružjem ili streljivom snage Kremlja.

Tijekom nedavnog Putinova putovanja u Sjevernu Koreju dvojica čelnika potpisala su sporazum koji ih obvezuje na "međusobnu pomoć u slučaju ako ih netko napadne". Sporazum je dio opsežnog dogovora koji pokriva sve, od obrazovanja do poljoprivrede i turizma. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.