Stigla prva reakcija Rusije na "plan pobjede" Zelenskog

Foto: EPA

Rusija je odbacila "plan pobjede" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i navela da plan nema nikakve veze s potragom za diplomatskim ili političkim rješenjem za okončanje rata i opisala ga kao koristoljubiv gambit Zelenskog. 

Zelenski je rekao da je njegov plan, čije detalje tek treba otkriti, dovršen nakon dugih konzultacija. Trebao bi ga predstaviti američkom predsjedniku Joeu Bidenu i obratiti se na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak. Zelenski je rekao da je njegova inicijativa osmišljena kako bi se stvorili uvjeti prihvatljivi za Ukrajinu koja je u sukobu s Rusijom više od dvije i pol godine.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je novinarima da plan izgleda kao koristoljubiv gambit ukrajinskog čelnika kojeg Moskva optužuje da pokušava uvući Zapad u pravi rat protiv Rusije.

"Jedini cilj je spriječiti raspad antiruske koalicije, a to naravno nema nikakve veze sa zadaćom pronalaska političkog i diplomatskog rješenja situacije glede Ukrajine", rekla je Zaharova.

Ponovila je stav Moskve da bi Zapad trebao prestati financirati i opskrbljivati ​​Kijev oružjem i poručila da je besmislena bilo kakva inicijativa s navodnim ciljem postizanja mirnog rješenja ako ona ne uključuje Rusiju. Istovremeno je rekla da je Moskva zabrinuta zbog, kako navodi, povećanih "provokativnih" aktivnosti NATO-a na granici s Bjelorusijom i dodala da ne isključuje pokušaje eskalacije sukoba u regiji. 

Prozivke Zapadu zbog Kine

Moskva je prozvala Zapad u petak i za vršenje pritiska na Kinu zbog Tajvana i navela da njegove "provokativne" aktivnosti narušavaju regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost. Zaharova je istaknula da Rusija podržava poteze Kine usmjerene na obranu njezinog suvereniteta. 

Kinesko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je prodaja američkog oružja Tajvanu ozbiljno prekršila načelo jedne Kine i odredbe zajedničke službene komunikacije Kine i SAD-a. Kina je u srijedu najavila da će poduzeti korake protiv devet tvrtki povezanih s američkom vojskom zbog prodaje američkog oružja Tajvanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.