Rusija: Razgovaramo sa Sjevernom Korejom o zajedničkim vojnim vježbama

Foto: EPA

Rusija razgovara o održavanju zajedničkih vojnih vježbi sa Sjevernom Korejom, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. "Zašto ne, to su naši susjedi. Postoji stara ruska izreka: Svoje susjede ne birate i s njima je bolje živjeti u miru i skladu", rekao je Šojgu, a prenio Interfax. Na pitanje o mogućnosti održavanja zajedničkih vojni vježbi, rekao je da se o tome "naravno" razgovara.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je, pozivajući se na južnokorejsku obavještajnu službu, da je Šojgu predložio sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu da njihove zemlje održe pomorsku vježbu zajedno s Kinom. Šojgu se sastao s Kimom u srpnju kada je posjetio Sjevernu Koreju u povodu 70. godišnjice završetka Korejskog rata, koji se u Sjevernoj Koreji slavi kao Dan pobjede.

SAD izrazio zabrinutost

SAD je prošli tjedan izrazio zabrinutost da pregovori o naoružanju između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju te da je Šojgu nedavno otputovao u Sjevernu Koreju kako bi uvjerio Pjongjang da Rusiji proda topničko streljivo.

Ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Aleksandar Matsegora rekao je u subotu za TASS da ne zna ni za kakve planove da Sjeverna Koreja sudjeluje u trilateralnim vojnim vježbama s Kinom i Rusijom, ali vjeruje da bi to bilo "primjereno".

Rusija i Sjeverna Koreja nedavno su se zauzele za jačanje vojnih veza, ali Sjeverna Koreja niječe da trguje oružjem s Rusijom. Sjeverna Koreja izvela je šest nuklearnih pokusa od 2006. i zadnjih godina testirala je razne projektile, ali rijetko održava vojne vježbe sa svojim susjedima. SAD i Južna Koreja redovito održavaju vojne vježbe, što Sjeverna Koreja kritizira kao pripremu za rat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.