Rusija: Sovjeti su 1939. išli spriječiti genocid u Poljskoj. Njemačka: Ozbiljno?

Screenshot: X

Njemačka je s nevjericom reagirala na Rusiju koja je stala u obranu svoje odluke da napadne Poljsku na početku Drugog svjetskog rata, tvrdeći da je samo željela zaštititi lokalno ukrajinsko i bjelorusko stanovništvo.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak video na društvenim mrežama obilježavajući 85. godišnjicu invazije Sovjetskog Saveza i Njemačke na Poljsku 1939. godine. Dvije sile su sklopile Pakt Molotov-Ribbentrop, a invazija na Poljsku je značila početak Drugog svjetskog rata.

Putin "objašnjavao" Carlsonu kako je započeo Drugi svjetski rat

"Dana 17. rujna 1939. Crvena armija je pokrenula vojnu operaciju u istočnim regijama Poljske, sprječavajući genocid nad stanovništvom zapadne Bjelorusije i zapadne Ukrajine", napisalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na X-u, prenosi Politico.

Rusi su objavljenom videu naglasili kako je prikazivanje Sovjetskog Saveza kao "agresora" "u suprotnosti s povijesnom istinom", ustvrdivši da Sovjeti nisu imali drugog izbora nego napasti Poljsku jer bi Njemačka zauzela sav poljski teritorij, ostavljajući Rusiju slab strateški položaj.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je jučer na rusku objavu jednom jedinom riječi: "Ozbiljno?" Također je priložilo kartu Poljske, koju su potpisali sovjetski diktator Josip Staljin i ministar vanjskih poslova nacističke Njemačke Joachim von Ribbentrop, pokazujući kako će zemlja biti podijeljena između njih. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije ove godine u intervjuu s američkim konzervativnim novinarom Tuckerom Carlsonom izjavio da je Poljska sama isprovocirala nacističku invaziju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.