Rusija tvrdi da je u padu aviona poginuo Dmitri Utkin, osnivač Wagnera

Foto: Profimedia

U zrakoplovu koji se srušio sjeverozapadno od Moskve oko 18 sati po lokalnom vremenu, bio je i utemeljitelj grupe Wagner Dmitri Utkin, tvrdi Rusija.

Utkin je bio na popisu putnika kao i šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Ruska uprava za civilno zrakoplovstvo potvrdila je da su Prigožin i Utkin poginuli. Ruske vlasti kažu da su izvukle osam tijela iz olupine aviona te da je svih 10 osoba koje su bile u avionu poginule. Prigožin je vlasnik srušenog aviona. 

Telegram kanal povezan s Wagnerom pozvao je na oprez nakon izvješća da su Prigožin i Utkin mrtvi.

"U ovom trenutku treba imati na umu da nitko, osim ljudi koji su osobno vidjeli Prigožina i Utkina kako ulaze u zrakoplov, nema nikakvih informacija", objavio je kanal Grey Zone. No, Grey Zone je kasnije objavio da je Prigožin mrtav.

Tko je Dmitri Utkin?

Dmitri Utkin osnivač je Wagnera i ruski obavještajni časnik poznat po tome da ima tetovaže nacističkih simbola. On je osnivač i glavni zapovjednik unutar Wagnera. 

Borba za moć između Prigožina i Kremlja zategla je njihov odnos. Utkin je bio u središtu ovog sukoba, a Prigožin je optužio rusko ministarstvo obrane da je obmanulo predsjednika Rusije Vladimira Putina o aktivnostima Wagnera.

Vagnerovci, uključujući Utkina, suočili su se s brojnim optužbama za kršenja ljudskih prava i brutalne taktike u sukobima u Ukrajini, Siriji, Libiji i drugim zemljama.

Izvještaji o pogubljenjima po kratkom postupku i nasilju nad zatvorenicima izazvali su međunarodnu zabrinutost. Aktivnosti Wagnera potaknule su pozive raznih političkih subjekata da se klasificiraju kao teroristička organizacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.