Rusija: Uništili smo dva Patriota u Odesi

Foto: Profimedia

Ruske snage uništile su dva ukrajinska protuzračna obrambena sustava Patriot američke proizvodnje u regiji Odesa u južnoj Ukrajini, izvijestila je sinoć ruska državna novinska agencija.

"Pokret otpora u Odesi izvještava o uništenju dva sustava protuzračne obrane Patriot. Oko ručka, stanovnici su čuli niz eksplozija, s drugom detonacijom", rekao je za RIA Novosti Sergej Lebedev, suradnik Kremlja koji koordinira proruske ćelije u Ukrajini.

Lebedev je rekao da su eksplozije prijavljene u selu Kotovski, gdje je smještena ukrajinska vojna postrojba.

Važan sustav protuzračne obrane

Patriot ili radar za praćenje za presretanje cilja jedan je od najnaprednijih sustava protuzračne obrane Washingtona. Kijev se uvelike oslanjao na obrambene sustave od raketa zemlja-zrak, koji ispaljuju projektile presretače, za obranu od ruskih napada u agresiji koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači 2022.

U lipnju je SAD objavio da zaustavlja narudžbe drugim državama kako bi dali prioritet isporukama Ukrajini. Odluka je donesena kako bi se Ukrajini omogućilo da zadrži svoje zalihe "u ključnom trenutku rata", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više je puta ponovio kako su Patrioti apsolutno nužni da bi se Ukrajina uspješno mogla braniti protiv ruskih napada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.