Rusiji ponestaje groblja

Foto: Profimedia

Rusiji ponestaje groblja i krematorija, izjavila je zamjenica predsjednika Državne dume Svetlana Razvorotneva, nakon što je Pentagon objavio najnoviju procjenu prema kojoj je Moskva pretrpjela više od 600.000 gubitaka u vojsci u ratu u Ukrajini.

Rekla je da je glavni problem u tome što federalni zakon dopušta samo općinskim organizacijama da se bave pokopima, izvještava Komsomolskaya Pravda, prenoseći intervju iz lista Parlamentskaya Gazeta.

"Nemoguće je osnovati privatna groblja, krematorije ili druge pogrebne objekte; nemoguće je privući kapital i investicije u ovo područje, osim onih državnih", rekla je Razvorotneva i dodala: "A groblja su nam itekako potrebna."

Razvorotneva je izjavila da je zakon koji je donesen 1996. godine zastario i da više ne može zadovoljiti potrebe Rusije. "Danas je potreba za krematorijima i grobljima vrlo visoka", rekla je i dodala da je ovo posebno ozbiljan problem u Moskvi, Sankt-Peterburgu i Jekaterinburgu, zbog čega su ljudi ponekad prisiljeni putovati izvan tih gradova kako bi koristili usluge kremacije.

Najsmrtonosniji mjesec za Ruse

Razvorotnevine izjave dolaze u trenutku kada je visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane izjavio da se vjeruje da je Ukrajina nanijela više od 600.000 gubitaka ruskim snagama. "Ruski gubici, kako u poginulima tako i u ranjenima, samo u prvoj godini rata premašili su ukupne ruske ili sovjetske gubitke u bilo kojem sukobu od Drugog svjetskog rata do danas", izjavio je taj dužnosnik u srijedu.

Rujan je bio mjesec s najvećim brojem prijavljenih ruskih gubitaka otkako je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.