Ruska Ana Frank: Objavljen dnevnik tinejdžerke koja je preživjela opsadu Lenjingrada

POVJESNIČARI i književni eksperti ovih dana su zaokupljeni čitanjem i analiziranjem dnevnika Lene Mukhine, koji je upravo po prvi puta objavljen u Sankt Petersburgu. Riječ je o potresnom svjedočenju 16-godišnjakinje koja je preživjela skoro 900 dana nacističke opsade Lenjingrada tijekom Drugog svjetskog rata, a dnevnik je već izazvao niz usporedbi s onim Ane Frank.

Lena je svoj dnevnik počela pisati u svibnju 1941. godine, kada je imala 16 godina, pa sam početak po ničemu ne odudara od dnevnika tisuća tinejdžerki, s obzirom na to da dominiraju teme poput školske ljubavi, loših ocjena i odnosa s prijateljicama. Međutim, stvari postaju znatno dramatičnije već nakon nekoliko mjeseci, kada se život u Lenjingradu pretvara u pakao.



Lena potanko i iskreno opisuje sve probleme s kojima se njena obitelj suočava u tim trenucima, kada je glad bila na vrhuncu. Tako u jednom pasusu piše da je obitelj morala žrtvovati svoju mačku, od koje su dobili juhu i jelo za par dana. "Nisam nikad znala da je meso mačke tako dobro i sočno. Bilo bi dobro dokopati se još koje", napisala je Lena. Djevojka se kasnije morala suočiti i sa smrću članova svoje obitelji, koji nisu izdržali do kraja opsade.


Dnevnik 50 godina skupljao prašinu u državnom arhivu


Dnevnik je tek sad prvi put objavljen, a dosad je bio u Sovjetskom državnom arhivu, kojem ga je darovao nepoznati donor 1962. godine. Skoro 50 godina je ležao neopažen na policama arhiva, dok ga nije otkrio povjesničar Sergej Jarov. "Odmah sam bio zapanjen kvalitetom pisanja u dnevniku. Mnogi odlomci odmah su me podsjetili na iskustva Ane Frank u Amsterdamu. Oba dnevnika su istovremeno tako tragična i tako životna", kazao je Jarov.

Izdavačka kuća koja je objavila dnevnik uspjela je ući u trag Leninoj obitelji i saznati da je Lena živjela još dugo nakon opsade. Umrla je 1991. godine, bez da je ikad ikome spominjala dnevnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.