Ruski državni mediji laskaju Trumpu, a ismijavaju Kamalu. "Ona ima napadaje smijeha"

Foto: EPA

Ruski dužnosnici, od predsjednika Vladimira Putina naniže, kažu da je Moskvi svejedno tko će osvojiti Bijelu kuću 5. studenoga, pa, ipak, svatko tko gleda izvještavanje državnih medija pod kontrolom Kremlja o izborima u SAD-u zaključio bi da je Donald Trump snažno favoriziran.

Glavni informativni program Prvog kanala državne televizije ovog mjeseca prikazao je video milijardera Elona Muska i TV voditelja Tuckera Carlsona koji ocrnjuju demokratsku kandidatkinju Kamalu Harris prije nego što su zumirali na ono što su opisali kao niz loših nastupa.

U emisijama istaknuta sklonost Harris da prasne u smijeh

Sklonost Kamale Harris da prasne u napadaje smijeha, nešto o čemu je i sam Putin sarkastično govorio prošlog mjeseca, istaknuta je u emisijama, a državna TV pustila je kompilacije njezinih najmanje rječitih izjava tijekom kampanje.

Nasuprot tome, isti izvještaj Prvog kanala opisao je Trumpa i njegovog potpredsjedničkog kandidata JD Vancea kao pouzdane i prožete zdravim razumom po pitanju svega, od transrodne politike do imigracije, ali kad su suočeni sa zlokobnim silama, o čemu svjedoče zavjere za ubojstva.

Kremlj: Ne upravljamo izvještavanjem

Kremlj kaže da je izbor o tome tko će postati sljedeći predsjednik SAD-a stvar isključivo američkog naroda i da će raditi s onim tko bude izabran.

Zanijekao je da upravlja izvještavanjem, iako su neki bivši zaposlenici državnih medija javno govorili o tjednim sastancima u Kremlju na kojima se daju smjernice o različitim pitanjima.

Sklonost državnih medija Trumpu

Očita sklonost državnih medija Trumpu možda nije iznenađenje. Trump puno manje podržava Ukrajinu u njezinom ratu protiv Rusije od sadašnjeg predsjednika Joea Bidena ili Harris, što je izazvalo strahove u Kijevu da bi Ukrajina mogla izgubiti najvažnijeg saveznika ako on pobijedi.

Trump, koji je godinama hvalio Putina i hvalio se dobrim odnosima, prošli je tjedan okrivio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za ulogu u započinjanju rata.

Harris je Putina nazvala "ubojitim diktatorom"

Ovaj je mjesec odbio potvrditi izvješća da je razgovarao s Putinom u nekoliko navrata otkako je napustio dužnost 2021., rekavši samo: "Ako jesam, to je pametna stvar."

Kamala Harris je, nasuprot tome, nazvala Putina "ubojitim diktatorom", obećavši da će nastaviti podržavati Ukrajinu i rekla je da je smrt oporbenog političara Alekseja Navalnog "još jedan znak Putinove brutalnosti". 

Kremlj je zanijekao bilo kakvu umiješanost u smrt Navalnog. Državna TV često poziva u udarnim geopolitičkim emisijama one koji izražavaju sklonost Trumpu, čak i ako se njihovi razlozi ponekad razlikuju.

"Trump bi stvarno mogao dovesti do kolapsa našeg geopolitičkog protivnika bez ispaljivanja projektila"

Andrej Sidorov, viši akademik na Moskovskom državnom sveučilištu, rekao je na glavnoj državnoj TV emisiji ovog mjeseca da bi Trump bio bolji za Rusiju jer bi potaknuo podjele koje bi mogle pokrenuti dugogodišnju želju protuzapadnih ruskih jastrebova - raspad Sjedinjenih Američkih Država nakon unutarnjih sukoba između konstitutivnih država.

"Ja sam za Trumpa. Uvijek sam bio za Trumpa - on je razarač. Ako bude izabran tada će građanski rat stvarno biti na dnevnom redu", rekao je Sidorov, predviđajući da će pobjeda demokrata donijeti isto "sranje" kao i sada. "Ali Trump bi stvarno mogao dovesti do kolapsa našeg geopolitičkog protivnika bez ispaljivanja projektila", dodao je.

Izvješće američke obavještajne službe iz 2017. kaže da je Putin režirao sofisticiranu kampanju utjecaja kako bi ocrnio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton i podržao Trumpa u utrci za Bijelu kuću 2016. Kremlj je zanijekao miješanje, a Trump je zanijekao bilo kakav tajni dogovor s Rusijom tijekom te kampanje.

"Moskva smatra da je Harris nastavak Bidenovog posrednički rat s Rusijom, a Trump je zapamćen po uvođenju sankcija unatoč toplim riječima Putinu"

Unatoč različitim pristupima dvoje sadašnjih kandidata Moskvi, neki ruski dužnosnici, u najgorem razdoblju u američko-ruskim odnosima od kubanske raketne krize 1962., izrazili su podjednaki oprez prema Trumpu i Harris.

Kamala Harris bi, kažu, značila nastavak onoga što Moskva vidi kao Bidenov posrednički rat s Rusijom "do posljednjeg Ukrajinca".

Trump, koji je u Moskvi pobudio nadu u bolje veze prije nego što je preuzeo dužnost 2017., zapamćen je po uvođenju sankcija unatoč toplim riječima o Putinu.

Lavrov: Nikada u našoj povijesti nećemo računati na to da će "dobar momak" ući u Bijelu kuću

U očima Moskve, činilo se da ga je američki politički establišment SAD-a prisilio na takvu politiku prema Rusiji.

"Nemam iluzija. Kada je Trump bio predsjednik imao je nekoliko razgovora s predsjednikom Vladimirom Putinom. Nekoliko puta me primio u Bijeloj kući. Bio je prijateljski raspoložen", prisjetio se u rujnu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Ali sankcije protiv Ruske Federacije uvedene su uredno pod predsjednikom Trumpom. Kao rezultat toga, zaključili smo da se trebamo osloniti na sebe. Nikada u našoj povijesti nećemo računati na to da će 'dobar momak' ući u Bijelu kuću. "

"Moskva ne očekuje mnogo ni od jednog od kandidata"

Visoki ruski izvor rekao je da postoje različita stajališta na najvišim razinama Kremlja o Trumpu, ali je potvrdio da neki vjeruju da Trumpova pobjeda možda neće biti dobra za Moskvu.

"Pogledajte što se dogodilo zadnji put kad je postao predsjednik. Svi su prije govorili da će odnosi SAD-a i Rusije imati koristi, ali su završili gore. Trump govori puno stvari, ali ne radi uvijek ono što kaže", rekao je izvor koji odbio je biti imenovan s obzirom na osjetljivost pitanja.

Isti je izvor upitao hoće li Trumpova navodna nevoljkost da nastavi financirati i naoružavati Ukrajinu i njegove riječi o mogućnosti brzog okončanja rata preživjeti napore lobiranja moćnih američkih frakcija koje tvrde da je sudbina Ukrajine egzistencijalna za Zapad i da Kijev ne smije izgubiti.

Drugi visoki izvor, koji je također govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da Moskva ne očekuje mnogo ni od jednog od kandidata. Trump je bio "prilično oštar" prema Moskvi dok je bio na vlasti, bio je zabrinjavajuće impulzivan i imao je oštre stavove o ruskom savezniku Kini, rekao je.

"Ni Trump ni Harris neće iz temelja promijeniti odnos s Rusijom"

Izvor je dodao da ne očekuje velike promjene u odnosima Moskve i Washingtona tko god bio izabran. "Ni Trump ni Harris neće iz temelja promijeniti odnos s Rusijom. Neće biti nekog velikog novog prijateljstva", rekao je izvor.

"Zapad smatra Rusiju i Kinu lošima, a Zapad dobrim i teško je vidjeti da bi bilo koji vođa promijenio uvjerenje koje je sada ukorijenjeno unutar washingtonske elite."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.