Ruski oporbenjak pridružio se ukrajinskim vojnicima. Ubijen je u borbi

Foto: EPA

Ildar Dadin, poznati ruski oporbeni aktivist koji se borio u Ukrajini na strani Kijeva, ubijen je u akciji, priopćila je skupina koja ga je regrutirala. Glasnogovornica te skupine, odnosno Građanskog vijeća, potvrdila je za BBC da je Dadin poginuo i dodala da je "bio i ostao heroj".

Aktivist koji je postao vojnik ubijen je kad su se vojnici iz njegovog dobrovoljačkog bataljuna, Legije sloboda Rusiji našli pod ruskom topničkom vatrom u Harkivskoj oblasti, u sjeveroistočnoj Ukrajini. Zasad nema više detalja, a sama Legija ne želi komentirati, ali naglašava da je vojna operacija još uvijek aktivna.

Bio je u zatvoru

Ilja Ponamarev, ruski oporbeni političar u egzilu koji je ranije bio povezan s Legijom, kazao je za BBC da je "siguran, nažalost" da je Dadin mrtav. Dadin je postao poznat u Rusiji prije desetak godina po svojoj upornosti u organiziranju mirnih prosvjeda dok je tamošnja politička represija jačala.

On je bio prva osoba procesuirana prema novom zakonu iz 2014., kojim je ponavljanje kršenja ruskih sve restriktivnijih pravila o prosvjedima proglašeno kaznenim djelom. Osuđen je na dvije i pol godine te je po dolasku u ćeliju odmah stupio u štrajk glađu. 

"Ne mogu sjediti sa strane i ne raditi ništa i tako postati suučesnik ruskog zla, njegovih zločina", objasnio je Dadin svoju odluku da se pridruži ruskim dobrovoljcima koji se bore na ukrajinskoj strani. 

Prvo se pridružio Sibirskom bataljunu

Uvijek se smatrao pacifistom, ali objasnio je svoje razloge za uzimanje oružja: "Agresija, masovno ubijanje, mučenje, silovanje i pljačkanje." Odabrao je pozivni znak Gandhi. Tvrdio je da on i njegovi sunarodnjaci nisu uspjeli zaustaviti Vladimira Putina dopustivši da ih se uplaši policijskim nasiljem i prijetnjom zatvorom.

Isprva se prijavio u Sibirski bataljun u lipnju 2023., prije nego što je prošle zime prešao u Legiju Sloboda Rusije. Obje su službeno dio Ukrajinskih oružanih snaga. Regruti su uglavnom ruski državljani koji se nadaju da će pomoć Ukrajini u pobjedi nad Putinom biti prvi korak prema okončanju njegove vladavine u Kremlju.

Nije poznato koliko pripadnika se bori u sklopu navedenih jedinica i koliko su učinkoviti. Hvalili su se nekim uspjesima, uključujući prekograničnim upadom u Rusiju ranije ove godine. Međutim, Dadin se nije slagao da je ta akcija bila uspješna. Govorio je da su neke od misija u koje je poslana njegova jedinica bile besmislene u vojnom smislu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.