Ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more. MORH: Nije bilo razloga da reagiramo

Foto: Profimedia

PRIJE tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane. On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone.

>> Ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, htjeli blokirati američki nosač aviona

Prema rekonstrukciji talijanskog dnevnika, 22. srpnja ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području.

La Repubblica u svojoj rekonstrukciji događaja piše da su na ruske poteze u Jadranu odmah reagirali NATO-ovi zapovjednici koji su željeli pokazati da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more. Krajem srpnja ruska krstarica Varyag bila je manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forrest Sherman, pišu.

Ovi brodovi su se nalazili na stranama rta Santa Maria di Leuca, ruski brod na jadranskoj strani i američki na jonskoj. Nešto dalje na jugu se nalazio nosač aviona Harry Truman sa svojom američkom pratnjom.

Trumanu su se pridružili NATO-ovi brodovi iz Turske, Grčke, Italije, Španjolske i SAD-a i 25. srpnja formirali kvadrat oko nosača aviona, piše talijanski dnevnik. Dodaju da je i 31. srpnja Global Hawk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao iznad Jonskog mora.

MORH: Upoznati smo sa situacijom

Index je poslao upit MORH-u o tome je li upoznat s aktivnostima ruskih i NATO-ovih brodova na Jadranu. Evo što kažu:

"Hrvatska kontinuirano prati i nadzire situaciju i u kontaktu je sa saveznicima i partnerima. Preko Mornaričkog operativnog središta Hrvatska ratna mornarica prati situaciju na Jadranskom moru, poglavito u zoni svoje odgovornosti. To se prije svega odnosi na plovidbu brodova stranih ratnih mornarica.

Temeljem navedenog, Zapovjedništvo HRM-a upoznato je s nazočnošću, to jest, plovidbom brodova Ruske federacije Jadranskim morem. S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo ni razloga za reagiranja", rekli su iz MORH-a za Index.

Ivica Mandić: Nije bilo nikakve prijetnje

"Nikad nitko nije uspio blokirati nosač zrakoplova pa mislim da kolege iz Italije pretjeruju", izjavio je za Dnevnik Nove TV vojni analitičar Ivica Mandić.

"Ništa posebno neuobičajeno da ratni brodovi dođu i gledaju vježbe druge strane, ovo je na jedan način provokativno u smislu da se dođe tako blizu, ali nekakva prijetnja posebno udarnoj skupini nosača nije", rekao je Mandić.

"Mislim da je ovo skretanje pozornosti s nečega važnog što se događa baš na terenu u Ukrajini", napomenuo je. Potez Rusa na Jadranu naziva glupom operacijom.

"Da su ispalili raketu, bili bi istog trena potopljeni"

"Ti brodovi, kad bi ispalili eventualno nekakvu raketu, tog trenutka bi svi bili potopljeni. Vi se nalazite u jednom uskom moru koje se zove Jadransko i naprosto ste na udaru zemalja članica NATO-a čije obale oplakuje Jadransko more, vi ste u jednom sendviču", rekao je Mandić.

Uvjerava da hrvatske Oružane snage imaju jasnu sliku i Jadrana i ruskih brodova, kao i mogućnost obrane u slučaju ugroze. Podsjeća da ni Truman na Jadranskom moru nije slučajno.

Akrap: Radi se o uobičajenim aktivnostima

Sigurnosni stručnjak Gordan Akrap za HRT je rekao da na ovu akciju ne treba gledati previše ozbiljno. 

"Radi se o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije bez obzira na to radi li se o zračnim ili pomorskim snagama koje pokušavaju doći u dodir s NATO-snagama kako bi testirale organizaciju, učinkovitost, mobilnost i sustav zapovijedanja, upravljanja i vođenja NATO-saveza i zemalja članica NATO-saveza u krizama", rekao je Akrap.

Dodao je da takve slučajeve vidimo često na području Baltika, odnosno Sjevernog mora, i Norveške, a sada to vidimo i u Jadranu. Istaknuo je da se to more jako dobro štiti - štite ga Hrvatska, dijelom Albanija te Italija.

Rekao je da je u Jadran, osim četiri broda, ušlo i nekoliko podmornica, ali su one praćene od početka do kraja te odmah vraćene nazad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.