Problemi u Egejskom moru: Ruski razarač ispalio pucnjeve upozorenja prema turskoj ribarici

Foto: Водник/Wikipedia

RUSKO ministarstvo obrane javlja da je jedan od ratnih brodova, razarač Smetlivy, bio prisiljen ispaliti pucnjeve upozorenja na turski brod u Egejskom moru kako bi se izbjegao sudar. Zbog incidenta je pozvan turski vojni ataše.

Agencija Interfax navodi da je tursko plovilo, koje ministarstvo nije imenovalo, propustilo odgovoriti na upozorenja, ali je brzo izmijenilo kurs nakon što su ispaljeni upozoravajući pucnji.

"U 9.03 sati po moskovskom vremenu primijećeno je tursko plovilo na udaljenosti od tisuću metara kako se približava usidrenom ruskom patrolnom brodu s desne strane", navodi se u priopćenju.


Ruski brod, koji se nalazio na udaljenosti od 22 kilometra od grčkog otoka Lemnosa u sjevernom dijelu Egejskog mora, opetovano je pokušao uspostaviti radio vezu s turskim brodom i primijenio je specijalne vizualne signale i signalne rakete, no turski brod nije odgovarao.

"Kada se tursko plovilo opasno približilo ruskom patrolnom brodu na oko 600 metara...  primijenjeno je vatreno oružje u svrhu sprječavanja sudara", kaže se u priopćenju.

 

Jačanje napetosti

Ministarstvo navodi da je odmah nakon toga tursko plovilo promijenilo kurs i ne uspostavljajući kontakt s ruskom posadom nastavilo plovidbu.

Incident će vjerojatno pojačati napetosti između dviju zemalja čiji su odnosi ozbiljno narušeni zbog Sirije i nakon što je Turska oborila ruski borbeni zrakoplov prošlog mjeseca.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je obaranje zrakoplova nazvao "nožem u leđa", nakon toga je uveo gospodarske sankcije Turskoj u znak odmazde.

Početkom mjeseca je Turska prigovorila Rusiji zbog incidenta u kojem je ruski mornar uslikan kako prijeti raketnim bacačem na palubi ratnog broda koji prolazi kroz Istanbul

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.