Ruski vojnik: Zapalio sam vlastite suborce kako bih spriječio Putina da dobije rat

Foto: Profimedia

Ruski vojnik kojeg je Ukrajina vrbovala kao dvostrukog agenta opisao je spaljivanje rovova vlastite vojske. U razgovoru za Telegraph jedan od malobrojnih Rusa koji surađuju s ukrajinskim pokretom otpora ističe da je u srpnju zapalio rov svoje postrojbe na lijevoj obali rijeke Dnjipro. Vatra se proširila na zemunicu susjedne jedinice i on je gledao kako njegovi suborci gore u uzaludnim pokušajima da dohvate streljivo i oružje.

"Bilo je panike, gustog dima od vatre i granatiranja s ukrajinske strane. Dok su pokušavali ugasiti vatru i spasiti zalihe hrane i oružja, vatra je zahvatila veću površinu. Mnogi vojnici zadobili su opekotine", rekao je ruski vojnik. Rusa je nedavno regrutirao Ateš (što znači vatra na krimskotatarskom jeziku), ukrajinski pokret otpora koji se bori protiv Vladimira Putina.

"Dobro sam poznavao to područje budući da sam tamo boravio dugo. Mislim da sam svoj posao obavio dobro, možda čak i više od toga. Rezultati su nadmašili naša očekivanja." Ateš je na svom kanalu na Telegramu izvijestio da je vatra ozbiljno oštetila rovove i zemunice obje postrojbe, uništila nekoliko skladišta i spalila većinu zaliha. Dvadesetak vojnika je navodno zadobilo teške opekline.

Na novoj poziciji na ukrajinskoj prvoj liniji mladi i ohrabreni vojnik rekao je za Telegraph da će učiniti sve da nastavi svoje aktivnosti protiv Putinova režima.

Gerilska skupina

Ateš su osnovali etnički Ukrajinci, Rusi i Krimski Tatari na okupiranom Krimu u ljeto 2022. Sada ima više od 2000 boraca koji djeluju u ilegali na svim okupiranim teritorijima i u samoj Rusiji, infiltrirajući se duboko unutar ruske vojske, rekao je glasnogovornik Ateša.

Gerilska skupina surađuje s ukrajinskom obavještajnom službom, kao i drugim pokretima otpora, oslanjajući se na dobro poznavanje terena, lokalno stanovništvo i sve više - same ruske vojnike. Deseci Rusa gurnuti u rat u kojem se nisu htjeli boriti postali su vrijedni suradnici.

"Gotovo od samog početka pridružuju nam se ruski vojnici koji pomažu u prikupljanju informacija kako na prvoj liniji tako i u pozadini, na Krimu i u Rusiji. Trenutno vidimo značajan porast broja ruskih vojnika koji se pridružuju našim redovima. Oni su glavno oruđe u potpori našoj borbi, obavljanju kritičnih sabotaža i obavještajnih zadataka", rekao je glasnogovornik.

Drugi ruski vojnik kojeg je Ateš regrutirao radi u velikoj zračnoj bazi nekoliko stotina kilometara od ukrajinske granice, prateći kretanje zrakoplova i isporuke oružja. "Ovdje sam ja oči i uši za Ateš", rekao je vojnik za Telegraph. Rizičan je to posao koji može donijeti optužbu za izdaju i desetljeća zatvora. "Ali razumijem što je zlo, a što dobro. Nažalost, moja zemlja je izabrala put zla", rekao je ovaj vojnik.

"Moja predanost ovom cilju je jaka"

Telegraph je razgovarao i s trećim agentom, etničkim Rusom koji živi na okupiranom Krimu i promatra promet u Port Kavkazu, luci u Kerčkom tjesnacu, koji dijeli krimski poluotok od Rusije. U Port Kavkazu se brodovi za opskrbu Krima pune gorivom.

Nakon što se pridružio Atešu u proljeće prošle godine, rekao je: "Rekli su mi točno što trebaju. Počeo sam prenositi podatke o vremenu, lokaciji, broju vozila, količini goriva, kao i brojeve kamiona koji prevoze gorivo i mazivo te druge bitne podatke."

Često se pita hoće li ga mučiti ako ga uhvate, u koji bi podrum bio bačen ili što bi se dogodilo s njegovom obitelji: "Ali moja predanost ovom cilju je jača."

Dana 31. svibnja ove godine promatrao je plodove svog rada - veliku eksploziju kada su ukrajinski projektili pogodili trajektni prijelaz i skladište nafte u luci. Još snažniji udar uslijedio je 22. kolovoza, kada je potopljen trajekt koji je prevozio gorivo i oružje za Krim. Taj je napad doveo do nestašice goriva na poluotoku.

Agent zna da su i druge, njemu nepoznate osobe pomagale u prijenosu informacija, te osjeća neizmjeran ponos na svoj rad: "Vlastitim očima vidim učinkovitost svoje suradnje s pokretom Ateš. Nastavit ću pružati svu moguću pomoć kako bih ostvario pobjedu nad ruskom vojskom."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.