S 1.75 promila jurio i pregazio obitelj. "Udario je prvo majku koja je gurala kolica"

U teškoj prometnoj nesreći koja se oko ponoći, u noći sa subote na nedjelju, dogodila na otoku Viru stradala je peteročlana obitelj iz kontinentalne Hrvatske, na koju je na cesti naletio automobil za čijim je volanom bio 29-godišnjak s 1.75 promila alkohola u krvi.

U nesreći je smrtno stradala 24-godišnja majka, a otac i troje djece ozlijeđeni su dok su se pješke kretali po rubu kolnika jer na toj cesti, kao i na većini na Viru, nema nogostupa. Vraćali su se iz centra prema svom smještaju.

 

Nije prilagodio brzinu

Zadarska policija izvijestila je nakon dovršetka očevida da se nesreća dogodila kada je 29-godišnji vozač osobnog automobila zadarskih registarskih oznaka zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom te sišao na desnu stranu kolnika, uslijed čega je desnim kotačem izašao izvan kolnika, udario u kamenje, a potom automobilom naletio na pješake.

Nakon udara u pješake, koji su od siline udarca odbačeni izvan kolnika, vozilo se prevrnulo.

Provedenim alkotestiranjem kod 29-godišnjeg vozača, hrvatskoga državljanina, utvrđena je koncentracija alkohola od 1.75 g/kg, odmah je uhićen i smješten u prostorije policije, gdje je u tijeku kriminalističko istraživanje.

U trenutku nesreće, navodi se u priopćenju, pješaci su se kretali uz rub kolnika na kojemu ne postoji nogostup ni druga površina određena i prikladna za kretanje pješaka, kao ni javna rasvjeta.

"Policiju je zatekao ružan prizor. Razbacane dječje stvari, sjedalica i ono najgore, mrtvo tijelo pješakinje", kazao je za Dnevnik Nove TV Dražen Malčić, načelnik Postaje prometne policije Zadar.

"Prema dosadašnjem istraživanju može se reći da je majka svojim tijelom spasila ostale. Udarac je bio prvo u nju dok je gurala kolica ispred sebe, ona je podnijela najveći udarac. Suprug i ostala djeca su prilikom naleta vozila odbačeni s kolnika na zemljanu površinu", otkrio je detalje Malčić.

Dr. Jović: Teško ozlijeđeni trogodišnjak, četverogodišnjakinja i njihov otac, beba nema teške ozljede

Teške tjelesne ozljede, prema riječima zamjenika ravnatelja Opće bolnice Zadar Nediljka Jovića, zadobili su trogodišnji dječak, četverogodišnja djevojčica i 28-godišnji muškarac.

"U bolnici je i 11-mjesečna beba, koja nema teže tjelesne ozljede i smještena je na Odjelu dječje kirurgije", dodao je.

Najteže je stradao i životno je ugrožen trogodišnji dječak, koji je u Jedinici intenzivnog liječenja, kazao je za Hinu Jović. "Utvrđeno je da se radi o teškim ozljedama mozga, pluća i desne natkoljenice. Također ima ozljede unutrašnjih organa", dodao je u razgovoru za HRT.

Četverogodišnja djevojčica također je zadobila teške tjelesne ozljede, ali, kaže liječnik, nije životno ugrožena i u Jedinici je intenzivnog liječenja. Muškarac (28), otac ozlijeđene djece, trenutačno je na operaciji zbog teških ozljeda. Kad je primljen u bolnicu, ozljede su sanirane, bio je izvan životne opasnosti, a prioritet su imala djeca, objasnio je dr. Jović.

Obitelj je došla na odmor iz mjesta kod Križevaca

Stradala obitelji na Vir je stigla iz mjesta Veliki Raven, koje se nalazi kod Križevaca.

"Riječ je o krasnoj obitelji, vrijednoj i radišnoj. Djeca su se igrala tu pored nas, uvijek bi pozdravili. Nemamo riječi, riječ je baš o obitelji koja živi s puno ljubavi. Ostali ukućani su otišli valjda u zadarsku bolnicu", rekli su mještani za Prigorski.hr u suzama te dodali kako najmanji uskoro treba slaviti 1. rođendan.

"Svi ih znamo, super ljudi, jednostavni", rekao je drugi mještanin i dodao da još ne može vjerovati da susjede više nema. "Prije nekoliko dana su otišli na more", rekao je muškarac iz Velikog Ravena.

Zašto nema nogostupa?

Na Viru živi par tisuća ljudi, no u ljetnoj sezoni tamo ih je više desetaka tisuća, preko 50, 60 tisuća.

"Vidite da mi nigdje nemamo pločnik. Kad je sezona, to je ogroman broj automobila, ne možete prijeći cestu. Ljudi idu pješke navečer u grad i, normalno, samo se čeka da se ovako što dogodi", rekao je jedan mještanin u razgovoru za HRT.

Nema ni rasvjete ni nogostupa

Lokalna vlast prebacuje krivnju

"Ovo nije jedan izolirani slučaj, prije desetak dana isto je izgubljen jedan mladi život. Mi sad trpimo posljedice nerada, nemara i na kraju krajeva ogromnog izvlačenja javnog novca koje se desilo u ovoj lokalnoj samoupravi", istaknuo je Frane Vučetić, vijećnik u Skupštini Zadarske županije koji je za probleme na Viru optužio bivšeg načelnika.

Za tragediju na Viru nije odgovoran samo pijani vozač već i Kristijan Kapović! Slijedom tragičnog događaja na Viru kada...

Objavljuje Vir bez podjelaNedjelja, 18. kolovoza 2024.


Marino Radović, trenutni načelnik općine Vir, tvrdi da je riječ o županijskoj cesti te da oni ne mogu ništa učiniti.

Prvenstveno želim izraziti sućut obitelji tragično preminule žene i majke. Njenoj obitelji, troje djece i suprugu koji...

Objavljuje Marino RadovićNedjelja, 18. kolovoza 2024.

Prije 10 dana na Viru poginuo Švicarac

Prije deset dana na Viru je s ceste sletio Švicarac i poginuo na licu mjesta.

"Prema rezultatima provedenog očevida, sumnja se kako je tijekom noći državljanin Švicarske upravljajući osobnim automobilom švicarskih nacionalnih oznaka, dolaskom do zavoja na spoju ulica Put lanterne i Put rastavca, najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, vidljivosti te preglednosti, sletio van kolnika te automobilom udario u kamene stijene-škrape, uslijed čega se vozilo prevrnulo na krov u more, na dubinu od oko metar", izvijestili su tada iz PU zadarske.

Mjesto nesreće u kojoj je poginuo Švicarac
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.