Sabor sutra raspravlja hoće li Grbin postati potpredsjednik sabora

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatski sabor sutra će raspraviti prijedloge Kluba zastupnika SDP-a da se s mjesta potpredsjednika hrvatskog sabora razriješi Sinišu Hajdaš Dončića, a na tu funkciju izabere Peđu Grbina, kao potpredsjednika iz oporbene kvote.

Klub zastupnika SDP-a krajem rujna odlučio je da novi predsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić ujedno bude i čelnik SDP-ovog parlamentarnog Kluba, dok bi dosadašnji lider Peđa Grbin preuzeo parlamentarnu funkciju svog nasljednika i bio potpredsjednik sabora.

S obzirom na to da je uvriježeno pravilo da čelnik stranke ujedno vodi i parlamentarni Klub, očekivan je izbor novog čelnika koji će paralelno pratiti i nadgledati procese i u stranci i u parlamentu, pa je predložen za čelnika Kluba.

U saboru vlada nepisano pravilo da svi prihvaćaju kadrovske prijedloge drugih stranaka

Taj prijedlog mora proći i parlamentarnu proceduru, ali se problemi ne očekuju jer u saboru vlada nepisano pravilo da svi prihvaćaju kadrovske prijedloge drugih stranaka. Uz Grbina, iz redova SDP-a kao najveće oporbene stranke, potpredsjedničku dužnost u saboru obnaša i Sabina Glasovac.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog Zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 12. srpnja 2023. o baterijama i otpadnim baterijama, kojim se želi uspostaviti pravni okvir da ministarstvo nadležno za zaštitu okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost usklade postojeći sustav proširene odgovornosti proizvođača baterija, uključujući i gospodarenje otpadnim baterijama s tim Zakonom i Uredbom EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.