SAD podigao optužnicu protiv Pakistanca: Planirao je ubojstvo Trumpa i još nekih

Foto: EPA

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je pakistanskog državljanina, koji navodno ima veze s iranskom vladom, za planiranje atentata na visoke političke dužnosnika Sjedinjenih Država, što je dovelo do povećanja sigurnosti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i drugih dužnosnika, navodi se u optužnici. 

Istražitelji FBI-a vjeruju da su Trump i drugi sadašnji i bivši dužnosnici američke vlade bili mete zavjere, izjavio je američki dužnosnik upoznat s predmetom.

Asif Merchant, 46, optužen je za putovanje u New York i suradnju s plaćenim ubojicom radi izvršenja ubojstava krajem kolovoza ili početkom rujna, prema optužbama koje su podigli savezni tužitelji u Brooklynu, New York.

Merchant je uhićen 12. srpnja dok se pripremao napustiti Sjedinjene Države, navode tužitelji, ubrzo nakon što se sastao s navodnim plaćenim ubojicama za koje je vjerovao da će izvršiti ubojstva, ali su zapravo bili prikriveni pripadnici organa za provođenje zakona. On se nalazi u saveznom pritvoru.

BI je istraživao navodnu međunarodnu zavjeru za naurčeno ubojstvo nekoliko tjedana prije nego što je 20-godišnjak iz Pennsylvanije gotovo izvršio atentat na bivšeg predsjednika na jednom od njegovih skupova. Dužnosnik policije rekao je CNN-u da istražitelji nisu pronašli dokaze da je Merchant bio povezan s pucnjavom u Butleru, Pennsylvania.

FBI vjeruje da je osujetio Merchantovu zavjeru prije bilo kakvog napada, a od njegovog uhićenja surađuje s istražiteljima, prema američkim dužnosnicima. No, poznate prijetnje iranske vlade protiv Trumpa potaknule su FBI da prenese informacije američkoj Tajnoj službi, koja je povećala sigurnosnu zaštitu za bivšeg predsjednika, rekli su dužnosnici.

Ova zavjera dio je detaljnih iranskih planova za navodno ubojstvo Trumpa, prema američkim sigurnosnim dužnosncima.

Američka vlada je više puta izrazila zabrinutost da bi Iran mogao pokušati uzvratiti za američki napad dronom iz 2020. koji je ubio generala Qasema Soleimanija, vrhovnog generala Iranske revolucionarne garde (IRGC), pokušavajući ubiti Trumpa ili njegove bivše savjetnike.

Američki tužitelji optužili su i druge osobe za slične pokušaje atentata u prošlosti, uključujući optužnicu podignutu 022. protiv 45-godišnjeg iranskog državljanina i člana IRGC-a koji je navodno pokušao platiti 300.000 dolara osobi u SAD-u da ubije bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. U tom slučaju, tužitelji tvrde da je plan "vjerojatno bila odmazda" za Soleimanijevu smrt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.