SAD: Tanker koji su napali Huti možda ispušta naftu. Prijeti ekološka katastrofa

Screenshot: X

Američke vlasti navode da još uvijek gori tanker za naftu koji su prošli tjedan napali Huti u Crvenom moru te da možda iz njega curi nafta. Brod je prevozio više od 150.000 tona, ili milijun barela, sirove nafte, te prijeti veliko izlijevanje nafte. 

 

Huti koje podržava Iran već 10 mjeseci napadaju brodove u Crvenom moru u znak podrške Palestincima tijekom sukoba u Pojasu Gaze. U tom su periodu potopili dva broda i ubili najmanje dva člana posade. Huti su prvi puta napali Sounion prošle srijede s dva mala broda vatrenim oružjem, a zatim ga pogodili s tri projektila. Napad projektilima je izazvao požar te je tanker ostao bez pogona. 

SAD upozorava na ekološku katastrofu

Europski ratni brod je dan kasnije spasio 25 članova i prevezao ih u Džibuti. Huti su kasnije ponovno napali tanker i objavili video snimku navodnog napada.  

Glasnogovornik Pentagona, general bojnik Patrick Ryder, je jučer kazao da su poslali dva tegljača kako bi odvukli brod, ali da su Huti zaprijetili da će i njih napasti. SAD upozorava da bi moglo doći do četri puta većeg izlijevanja nafte od katastrofe Exxon Valdez iz 1989., kada se u blizini obale Aljaske izlilo 257.000 barela. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.