SAD traži izručenje sina El Chapa. Njegovo uhićenje pokrenulo val nasilja u Meksiku

Screenshot: YouTube

SAD je od Meksika zatražio izručenje Ovidija Guzmana (32), sina ozloglašenog narko bossa Joaquina Guzmana, poznatijeg kao El Chapo. El Chapo je bio na čelu kartela Sinaloa prije nego je 2017. izručen SAD-u.

Dva izvora iz meksičke vlade rekla su novinskoj agenciji Reuters da američka vlada želi da se mlađi Guzman suoči s kaznenim optužbama pred američkim sudom. El Chapov sin je u SAD-u optužen za trgovanje kokainom, metamfetaminom i marihuane.

Uhićenje El Chapovog sina potaknulo val nasilja i ubojstava

Uhićen je u Meksiku u siječnju u blizini grada Culiacana u sjevernoj meksičkoj državi Sinaloa. Njegovo uhićenje potaknulo je val nasilja u kojem je ubijeno najmanje 19 osumnjičenih članova bande i 10 vojnih osoba.

Meksički vojnici pokušali su ga uhititi 2019., ali njegovo uhićenje izazvalo je veliki priljev naoružanih ljudi u Culiacan, što je prisililo vlasti na povlačenje. Sljedećeg mjeseca, ubijen je policajac koji je sudjelovao u uhićenju. Upucan je 155 puta na obližnjem igralištu.

Ovi incidenti pokazali su poteškoće uključene u razbijanje narkokartela koji kontroliraju velike dijelove Meksika.

El Chapo u SAD prokrijumčario 154 tone kokaina, heroina i metamfetamina

El Chapa je 2019. godine njujorški sud osudio po 10 točaka optužnice za trgovinu drogom, vatrenim oružjem i pranje novca, a trenutno se nalazi u američkom zatvoru s najvećom sigurnošću.

"Tijekom svog 25-godišnjeg vođenja meksičkog kartela Sinaloa, od malog krijumčara marihuane, El Chapo je postao šef najveće organizacije za krijumčarenje droge na svijetu s tisućama članova", rekle su tada američke vlasti.

Prokrijumčario je oko 154 tone kokaina u SAD, kao i heroina i metamfetamina. To je El Chapu i njegovim suradnicima donijelo 14 milijardi dolara, rekle su američke vlasti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.