SAD vraća Italiji deseteke ukradenih umjetnina

Ilustracija: Getty Images

DIO mramornoga mozaičnog poda koji je nekoć krasio brodove u vlasništvu rimskoga cara Kaligule vraćen je talijanskim vlastima pošto je ustanovljeno da je riječ o ukradenom predmetu koji se nalazio u Sjedinjenim Državama.

Svečanosti predaje vrijednog predmeta u talijanskome konzulatu u New Yorku prisustvovao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini, objavljeno je iz njegova ureda.

Predmet je između 1928. i 1932. pronađen u malome kraterskom jezeru Nemi, od Rima udaljenom oko 30 km.

Nakon Drugoga svjetskog rata ukraden je iz lokalnog muzeja.

Desetci ukradenih predmeta

Njujorška policija otkrila ga je u kolekciji američke državljanke, porijeklom iz Italije koja već dugo živi u Sjedinjenim Državama.

Američke su vlasti vratile više desetaka umjetničkih predmeta ukradenih u Italiji. Među njima je i grčka vaza iz 4. stoljeća koja je završila u američkom MoMA-i. 

Rimski car Kaligula bio je poznat po brutalnoj vladavini i orgijama. Svi rimski imperatori imali su vile, no Kaligula je želio ploveće vile, sa stupovima, toplom vodom, zlatom i mozaicima.

Kaligulini brodovi

Povjesničari pretpostavljaju da su Kaligulini brodovi potopljeni u jezeru Nemi nakon što je imperator ubijen 41. godine nove ere.

Dva manja broda, izvučena su s dna jezera 1920. godine. Bili su vrlo napredni za tadašnje vrijeme. Naime, imali su klipne pumpe i sklopiva sidra, koje je britanska Kraljevska mornarica izmislila tek 1841.

Brodovi su bili ukrašeni brončanim lavljim glavama, koje se danas čuvaju u Nacionalnom muzeju u Rimu. Ranije su brodovi bili čuvani muzeju blizu jezera koji je čitav spaljen 1944. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.