Amerika zabrinuta zbog izraelskog Irone Domea

Foto: EPA

Američki dužnosnici ozbiljno su zabrinuti da bi u slučaju otvorenog rata između Izraela i Hezbollaha ta militantna skupina koju podupire Iran mogla svladati izraelsku protuzračnu obranu na sjeveru zemlje - uključujući hvaljeni sustav protuzračne obrane Iron Dome, rekla su tri američka dužnosnika za CNN.

Ovu bojazan američkim je dužnosnicima prenio i sam Izrael. Naime, Iron Dome mogao bi biti ranjiv na Hezbollahov golemi arsenal projektila i bespilotnih letjelica, a Izrael sve više ukazuje da se priprema za vojni prodor u Libanon.

Izraelski dužnosnici rekli su SAD-u da planiraju premjestiti resurse iz južnog dijela Gaze u sjeverni Izrael i pripremiti se za moguću ofenzivu protiv Hezbollaha, rekli su američki dužnosnici za CNN.

"Procjenjujemo da će barem neke baterije Iron Domea biti preopterećene", rekao je viši izraelske dužnosnik.

Dodao je da bi se to moglo dogoditi ako Hezbollah izvede napad velikih razmjera koristeći precizno navođeno oružje. Hezbollah godinama skladišti precizno vođeno streljivo i projektile iz Irana, zbog čega je Izrael više puta izrazio zabrinutost.

Je li video Hezbollaha vjerodostojan?

Početkom lipnja Hezbollah je objavio video koji navodno prikazuje dron kako napada i oštećuje bateriju Iron Dome u vojnoj bazi u sjevernom Izraelu. Izraelski mediji izvijestili su da je to prvi dokumentirani slučaj takvog pogotka.

Izraelska vojska (IDF) je objavila kako nije svjesna bilo kakve štete na sustavu. Ali izraelski dužnosnici rekli su SAD-u da bi Iron Dome mogao biti ranjiv, posebno u sjevernom Izraelu, i bili su iznenađeni sofisticiranošću Hezbollahovih dosadašnjih napada. Glavni problem je što Hezbollah koji koristi veliki broj precizno vođenog streljiva i projektila.

Libanonska militantna skupina također je ovog tjedna objavila devetominutni video, navodno snimljen dronom, koji prikazuje izraelske vojne lokacije u nekoliko izraelskih gradova.

Drugi američki dužnosnik priznao je CNN-u da će Izraelu u slučaju potpunog rata najviše trebati dodatni sustavi protuzračne obrane i popuna Iron Domea, koju bi mogao omogućiti SAD.

Iron Dome je ključan za obranu

Iron Dome je ključan za obranu Izraela i američka vlada potrošila je više od 2.9 milijardi dolara na ovaj program. Izraelska vojska kaže da je sustav imao stopu uspješnosti od 95.6% tijekom prošlogodišnjeg raketnog napada Islamskog džihada, tako da bi Hezbollahov masovni napad doveo u opasnost živote izraelskih vojnika i civila.

Ova rasprava javlja se u trenutku kada je situacija na izraelskoj sjevernoj granici dosegla opasnu prijelomnu točku, rekli su američki dužnosnici.

"Činjenica da smo čak uspjeli zadržati front ovoliko dugo bila je čudo", rekao je viši američki dužnosnik, misleći na napore SAD-a u sprječavanju da neprijateljstvo Izraela i Hezbollaha preraste u sveobuhvatni rat.

"Ulazimo u vrlo opasno razdoblje. Stvari bi mogle započeti bez posebnog upozorenja", rekao je drugi visoki dužnosnik Bidenove administracije. 

Implikacije šireg rata između Izraela i Hezbollaha mogle bi biti razorne, rekao je visoki američki dužnosnik. Hezbollah ima arsenal raketa, projektila i dronova eksponencijalno veći, sofisticiraniji i razorniji od Hamasa. Većinom su to rakete kratkog dometa, ali neke mogu dosegnuti duboko i precizno u Izrael. IDF je procijenio da Hezbollah ima približno 150.000 raketa i projektila.

Mogućnost izbijanja rata nastavila se povećavati kako su izgledi za dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa kopnili, rekao je prvi viši američki dužnosnik. Ako se postigne dogovor, tada bi na snagu mogao stupiti paralelni diplomatski sporazum između Izraela i Hezbollaha koji je dogovorio američki izaslanik Amos Hochstein.

Hochstein je ovog tjedna posjetio i Jeruzalem i Beirut, sastavši se s visokim izraelskim i libanonskim dužnosnicima kako bi zagovarao svoj plan i odvratio obje strane od daljnje eskalacije.

Ali prekogranični napadi između Izraela i Hezbollaha prošli su tjedan dosegnuli novi vrhunac, a Izrael je u utorak upozorio Hezbollah na mogućnost sveobuhvatnog rata nakon objave videa drona.

Izraelski dužnosnici rekli su SAD-u da imaju resurse za izvođenje ofenzive protiv Hezbollaha, osobito kad kampanja u južnoj Gazi završi. IDF namjerava i dalje zadržati prisutnost u Gazi, ali su glavne operacije uglavnom pri kraju. Ipak, američki dužnosnici ne vjeruju da Izrael ima održiv tranzicijski i poslijeratni plan upravljanja Gazom koji bi osigurao da enklava ne padne opet pod kontrolu militanata ako Izrael bude morao preusmjeriti resurse prema ratu s Libanonom.

Američki dužnosnici nisu izričito rekli Izraelu da se protive bilo kakvom napadu na Hezbollah, ali upozoravaju da bi izraelske akcije mogle dovesti do većeg rata koji dvije strane zapravo ne žele. Izrael je tvrdio da može izvesti blitzkrieg, ali SAD ga upozorava da možda neće moći osigurati da to ostane ograničena kampanja.

Izrael namjerava pokrenuti napad na Libanon?

Tijekom nedavnog putovanja na Bliski istok, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je jednom arapskom kolegi kako se čini da Izrael namjerava pokrenuti napad na Libanon, tvrdi CNN-ov izvor.

"Čini se da je Izrael vrlo ozbiljan oko upada u Libanon", rekla je ova osoba. Odgovor arapskog dužnosnika Blinkenu, dodao je izvor, bio je da Hezbollah neće prestati s napadima dok Izrael ne zaustavi svoje operacije u Gazi.

Izraelski dužnosnici rekli su SAD-u da bi jedan od njihovih glavnih ciljeva u ofenzivi bio potisnuti Hezbollah, stvoriti tampon-zonu između Izraela i Libanona i omogućiti povratak desecima tisuća Izraelaca koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove na sjeveru zbog prekograničnih napada.

Ako se rat ipak izbjegne i Hochsteinov plan stupi na snagu, Hezbollah bi se povukao oko deset kilometara dalje od granice. Ali kako bi spriječio povratak ove organizacije u budućnosti, Izrael možda želi dodatno uništiti Hezbollahovu infrastrukturu u tom području.

SAD se već mjesecima brine da bi Izrael mogao pokrenuti upad, a obavještajne procjene s početka ove godine pokazuju da bi do njega moglo doći početkom ljeta. Američki dužnosnici također su zamjerili Izraelu zbog napada koji su pogodili libanonsku vojsku, koju podržava SAD, umjesto ciljeva Hezbollaha.

Američki dužnosnici procjenjuju da je izraelska vlada pod rastućim domaćim političkim pritiskom da riješi situaciju na sjeveru zbog brojnih Izraelaca koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant održao je operativnu procjenu u sjevernom zapovjedništvu IDF-a u srijedu i rekao: "Postižemo spremnost na kopnu i u zraku. Imamo obvezu promijeniti stvari na sjeveru i osigurati siguran povratak naših građana u njihove domove i pronaći ćemo način da to postignemo."

Saveznici su također duboko zabrinuti zbog potencijala da bi sukob širokih razmjera između Izraela i Hezbollaha mogao privući druge slične skupine, reklo je CNN-u više poznatih izvora. Američki dužnosnici posebno su zabrinuti zbog tisuća američkih vojnika na Bliskom istoku koji bi ponovno mogli biti na meti raznih skupina koje podržava Iran ako Hezbollah i Izrael zarate.

Postoji dodatna zabrinutost oko toga koliko bi ostali regionalni faktori bili voljni podržati i obraniti Izrael ako započne veći sukob, objasnio je jedan od dužnosnika.

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah rekao je u srijedu da će se Hezbollah u slučaju "nametnutog rata" boriti bez "bez pravila i bez ograničenja." Također je rekao da nigdje neće biti sigurnosti od napada Hezbollaha u slučaju rata, uključujući ciljeve u istočnom Sredozemlju. Više od 1000 američkih vojnika stacionirano je u istočnom Sredozemlju kao podrška humanitarnim operacijama.

Nasrallah je također upozorio da bi Hezbollah mogao napasti Cipar ako ta zemlja dopusti Izraelu da koristi zračne luke i baze za napad na Libanon.

Hezbolahove postrojbe brojnije su od Hamasovih i imaju 40.000 do 50.000 boraca. Nasrallah je u srijedu rekao da je broj boraca Hezbollaha zapravo daleko premašio 100.000. Mnogi od njih, uključujući elitne snage Radwan, imaju dugogodišnje iskustvo u borbama u Siriji na strani Assadovog režima.

Unatoč stanju sukoba koji postoji između dviju susjednih država, izraelsko-libanonska granica bila je u posljednje vrijeme najmirnija od kraja rata 2006. godine, uz samo povremene prekogranične borbe koje su relativno brzo završile. Ali Hamasov napad 7. listopada radikalno je promijenio status quo između Izraela i Hezbollaha.

Ispaljivanja raketa i napadi bespilotnim letjelicama Hezbollaha postali su nova stvarnost u sjevernom Izraelu, a IDF svakodnevno izvodi brojne udare u južnom Libanonu. Sadašnja neprijateljstva, koja su mogla prerasti u rat i prije 7. listopada, postala su sasvim rutinska, iako SAD i dalje govori da niti jedna strana ne želi širi sukob.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.