Čipovi za umjetnu inteligenciju katapultirali rezultate Samsunga

Foto: EPA

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics procijenio je da mu je operativna dobit u drugom tromjesečju bila 15 puta veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju u uvjetima procvata umjetne inteligencije i skoka cijena poluvodiča.

U razdoblju od travnja do lipnja operativna dobit iznosit će 10.4 bilijuna wona (6.96 milijardi eura), izračunao je najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora. U proljeće 2023. godine iznosila je 670 milijardi wona.

Prihod je vjerojatno uvećan za 23 posto, na 74 bilijuna wona, objavio je Samsung. Kompletno poslovno izvješće bit će objavljeno krajem mjeseca.

Val potražnje za sofisticiranim DRAM čipovima

Poticaj Samsungovim rezultatima bio je val potražnje za sofisticiranim DRAM čipovima, objašnjavaju analitičari, izdvojivši čipove za memoriju visoke propusnosti (HBM) koji se koriste u setovima za umjetnu inteligenciju i NAN DRAM čipove za servere podatkovnih centara i uređaje opremljene za usluge bazirane na umjetnoj inteligenciji.

Cijene DRAM čipova skočile su u drugom tromjesečju od 13 do 18 posto u odnosu na početak godine, a cijene NAND flash čipova za 15 do 20 posto, pokazali su podaci TrendForcea.

Osim viših cijena poluvodiča, Samsungovu dobit vjerojatno je podupro i poništeni otpis knjigovodstvene vrijednosti zaliha čipova, nagađaju.

Samsung očekuje još jednu dobru godinu

Kompanija je u poslovnom izvješću za prvo tromjesečje istaknula da očekuje još jednu dobru godinu, unatoč oscilacijama koje izazivaju "makrotrendovi" i geopolitički problemi.

"Očekujemo snažnu potražnju za osobnim računalima i mobilnim uređajima zahvaljujući trendu ugradnje AI-ja", istaknuli su. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.