Sandra Benčić je kandidatkinja Možemo za premijerku. Tko je ona?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

STRANKA Možemo je na današnjoj konferenciji za novinare objavila da će Sandra Benčić biti njihova kandidatkinja za premijerku. "Nakon kraće rasprave 50 članova Vijeća stranke jednoglasno je odlučilo da to bude Sandra Benčić, koja je sa mnom dobila mandat da vodi stranku", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Sandra Benčić zahvalila je stranačkim kolegama na podršci. "Vjerujemo da Hrvatska može bolje. Zemlja je imala svojih uspjeha, ali nijedna vlada nije stvorila ovu zemlju zemljom za ljude. Nije osigurala kvalitetan život i nismo stvorili institucije da budu po mjeri građana", poručila je.

Bila iza Tomaševića na lista

No tko je točno Sandra Benčić? Ova političarka rođena je 28. siječnja 1978. u Zaboku. Završila je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (VSS - diplomirana pravnica), a na parlamentarnim izborima 2020. osvojila je saborski mandat, kao kandidatkinja s liste Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nove ljevice, Radničke fronte, Održivog razvoja Hrvatske i Za grad.

Zauzimala je drugu poziciju na izbornoj listi iza Tomaševića te je osvojila 1362 preferencijalna glasa. 22. srpnja 2020. počela je obnašati mandat u hrvatskom saboru. Predsjednica je zastupničkog kluba Možemo i saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Članica je Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, dok je tijekom prve godine mandata bila u Odboru za pravosuđe. 

Što kaže za sebe?

"Posljednjih dvadeset godina djelujem kao aktivistica za zaštitu ljudskih prava i rodnu ravnopravnost u civilnom društvu. Članica sam Centra za mirovne studije, gdje sam i radila do 2018. godine, ponajviše na temama nejednakosti, azila i migracija", opisala je Benčić sebe na stranicama platforme Možemo.

"U drugom dijelu života bavim se regionalnim razvojem i fondovima EU, osnivačica sam jedne od prvih konzultantskih tvrtki za EU fondove (Razbor), predavačica u Algebri (prestala biti ulaskom u sabor) i vanjska stručnjakinja Vijeća Europe za slobodu govora", dodala je. 

"Jedna sam od osnivačica i bivša članica zakladne uprave zaklade Solidarna, bila sam članica Povjerenstva za postupanje po pritužbama u MUP-u i Savjeta za razvoj civilnog društva. Od samog osnivanja aktivno djelujem u Platformi Možemo!, a trenutno sam jedna od koordinatora/ica stranke", navela je. 

Osnovala dvije tvrtke

Ima iskustvo u pripremi i implementaciji projekata financiranih iz fondova EU, koje je stjecala kao nezavisna konzultantica u području regionalnog razvoja, socijalnih usluga i razvoja civilnog društva. 

Suosnivačica je konzultantske tvrtke Razbor, gdje je i radila do 2010. godine, a nakon toga je radila u nevladinim organizacijama - Centru za mirovne studije i Kući ljudskih prava na programskom razvoju i namicanju sredstava, a od 2018. godine radi kao neovisna konzultantica.

Radila je kao trenerica/predavačica u području pripreme i implementacije projekata za državnu upravu, lokalnu i regionalnu samoupravu, tvrtke, visokoobrazovne ustanove i organizacije civilnog društva te kao konzultantica na projektima tehničke pomoći za ministarstva i regionalnu samoupravu u procesu pristupanja EU, procjeniteljica projekata u sklopu natječaja za bespovratna sredstva i tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekata, i to od programa CARDS, prvih pretpristupnih fondova (PHARE, ISPA, SAPARD), IPA-e do programa Unije i ESI fondova.

Sudjelovala je u programiranju za pretpristupne fondove (IPA prekogranična suradnja, Razvoj civilnog društva) i pripremi projektnih koncepata za Strukturne fondove. Idejna je začetnica i suvlasnica tvrtke Publiconn d.o.o., prve društvene mreže za korisnike EU fondova. 

Sudjelovala u brojnim prosvjedima

Benčić je magistra prava, suradnica i predavačica Vijeća Europe na provedbi edukacija za suce i državne odvjetnike u regiji u području Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava (JUFREX program) te članica hrvatske radne skupine za Obzor 2020, programa u području društvenih i humanističkih znanosti.

Kao aktivistica bila je dio brojnih prosvjeda, na kojima je tražila zaštitu zlostavljanih žena, djece, pripadnika LGBT zajednice. U veljači 2017. nakon napada na pripadnike LGBT populacije u noćnom klubu Super Super u Zagrebu, kada je bačen suzavac u prostoriju punu ljudi, održan je prosvjed "Ljubav jest i ostaje jača od mržnje", na kojem je Benčić poručila da "vlada na umiveni način nastavlja konzervativnu revoluciju, koja je počela s Hasanbegovićem".

"Danas poručujemo da nam nije dobro dok god vlast daje pogonsko gorivo nasilnicima. Ali mi ostajemo i borimo se da bi svima bilo bolje. Poručujemo vam da smo strah odavno prevladali, a prevladat ćemo i vas", kazala je tom prilikom. U studenom iste godine bila je jedna od osnivačica prosvjeda povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama tražeći da Hrvatska ratificira Istanbulsku konvenciju.

Prosvjedovala je i kad je sabor u svibnju 2020. bio raspušten prije donošenja Zakona o obnovi u Zagrebu. Tada je poručila da će učenici dočekati školsku godinu u neobnovljenim objektima i da vrtići nisu prošli nijednu temeljitu sigurnosnu procjenu, a djeca su ipak pozvana natrag u vrtiće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.