U Splitu je 1991. za vrijeme prosvjeda ubijen Makedonac. Sad će dobiti spomen-ploču

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na zgradu splitske gradske uprave bit će postavljena spomen-ploča Sašku Gešovskom, makedonskom ročniku JNA koji je poginuo za vrijeme velikog prosvjeda 6. svibnja 1991. godine pred zgradom Banovine, javlja Dalmatinski portal.

Odlučila je tako Komisija za imenovanje ulica i trgova na održanoj sjednici. Odluku mora potvrditi Gradsko vijeće. Bude li ovisila samo o većini, glatko će proći jer je i na Komisiji prošla s osam ruku podrške, članova Centra Ivice Puljka. 

Na sjednici prošle godine je odlučeno da će nesretni mladić dobiti spomen-ploču, ali je tada bio sporan naziv na njoj koji je glasio 'Saško Gešovski, nevina žrtva prosvjeda održanih 6. 5. 1991. godine'. Prijedlog je stigao od aktivista Marka Gaja koji se godinama borio za obilježje. Tada nije postignut konsenzus oko natpisa, navodilo se i da se može pogrešno interpretirati pa se tražio kompromis.

Činilo se da se pronašao u natpisu  'Saško Gešovski, Kavadarci, 31. 10. 1971. - Split, 6. 5. 1991. Nesretno stradao 6. svibnja 1991. godine'. No, ipak nisu svi bili zadovoljni, sporan je (desnim opcijama) dvojezični natpis kao i mjesto, odnosno ne žele da bude na zgradi Banovini, nego u parku.

Nikada se nije otkrilo kako je Saško Gešovski poginuo.

Na mramornoj ploči, na zgradi ispred koje je metkom prekinut njegov život, stajat će ovaj natpis:

SAŠKO GEŠOVSKI

Сашко Гешовски

Kavadarci (Кавадарци), 31.10.1971. – Split (Сплит), 6.5.1991.

NESRETNO STRADAO 6. SVIBNJA 1991. GODINE

НЕСРЕЌНО ЗAГИHA HA 6. MAJ 1991. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.