Savjetnik DP-ovog ministra: Židovi imaju jedan od najboljih modela povratka dijaspore

Foto: Hana Kajari/Index

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić (DP) danas je na konferenciji za medije predstavio svoje posebne savjetnike, a jedan od četvorice je Zdenko Štriga, poduzetnik iz Frankfurta hrvatskog podrijetla.

Štriga je 12 godina vodio konzultantsku kompaniju Coral Consulting Service, a vodio je i Hrvatski poslovni centar u Frankfurtu. Osmislio je projekt "Marshallov plan za Hrvatsku", koji se zasniva na savezu županija.

Model židovske zajednice za povratak dijaspore

Na početku svog predstavljanja rekao je da u Njemačkoj živi već 52 godine te da se uskoro planira preseliti u Hrvatsku. 

 

"Oženjen sam, otac dvoje djece. Živim već 52 godine u Frankfurtu, gradu gdje je živjeti stvarno jedna inspiracija iz tog razloga što sam čitav život proveo sa Židovima", rekao je.

"Ta njihova zajednica, židovska zajednica koju želim i ovdje primijeniti je inspiracija... Smatram da je taj njihov model jedan od najboljih modela kad je u pitanju povratak dijaspore", rekao je Štriga.

"Mi moramo ovim ministarstvom probuditi nadu ljudima, dijaspori i mladima. Mladima da ne odlaze, dijaspori da dolaze. To je ključno za ovo ministarstvo", rekao je i naglasio da je povratak dijaspore ključan za demografiju.

"Važno je da radimo na povjerenju i predrasudama"

Kaže da je u Njemačkoj ostvario svoj cilj kad je 1993. zaživio projekt poduzetničkog centra, koji je vodio 12 godina, te da je tamo stekao veliko iskustvo s dijasporom.

"Važno je stvoriti preduvjete za povratak dijaspore. Imamo izgubljeno povjerenje, što je jako važno. A imamo i predrasude o dijaspori", rekao je i poručio medijima da je važno da i oni porade na tome.

"Molim vas, nemojte o meni pisati kao o osobi, o mojoj obitelji, o mom poslu i mom projektu Marshall plan. Ja vam stojim 24 sata na raspolaganju, kontaktirajte me. Da se ne bi stvorile neke priče", rekao je Štriga.

"Smatram da se te predrasude koje su se stvorile u zadnjih 30 godina baziraju puno na neistini. Mislim da kroz razgovor možemo napraviti velik iskorak", rekao je Štriga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.