Scholz brani njemačku prodaju oružja Turskoj nakon sastanka s Erdoganom

Foto: Anadolu Ajansi

Njemački kancelar Olaf Scholz je branio povećanje izvoza oružja u Tursku, navodeći kao jedan od razloga članstvo obje zemlje u NATO savezu.

"Turska je članica NATO saveza i zato uvijek donosimo odluke o konkretnim isporukama. To se podrazumijeva", rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu.

Scholz je rekao i da traju razgovori o borbenim zrakoplovima Eurofighters s Velikom Britanijom i Turskom.

To je pitanje koje će se "dalje razvijati", rekao je Scholz novinarima.

"Želimo napokon staviti iza sebe probleme iz prošlosti"

Erdogan je ponovio svoj interes za bližu obrambenu suradnju s Njemačkom.

"Želimo napokon staviti iza sebe probleme iz prošlosti vezano uz nabavku proizvoda iz obrambene industrije i proširiti svoju suradnju", rekao je Erdogan.

Turska se nada da će primiti 40 Eurofightera. Njemačka i Velika Britanija među uključenim su zemljama u konzorcij koji proizvodi zrakoplove Eurofighter, a njemačko odobrenje potrebno je prije izvoza zrakoplova u Tursku.

Njemačka prodaja oružja Turskoj proteklih godina bilo je kontroverzno pitanje zbog zabrinutosti o stanju ljudskih prava u Turskoj i nekih turskih vladinih međunarodnih poteza.

Nakon propalog puča u Turskoj i turske vojne ofenzive u sjevernoj Siriji 2016. godine, njemačke dozvole za izvoz oružja u Tursku značajno su opale.

Međutim prodaja odnedavno raste.

Još jedna prepreka u bilateralnim odnosima Njemačke i Turske je rat u Gazi.

Erdogan optužio Izrael

Erdogan je optužio Izrael da provodi genocid u Pojasu Gaze. Također je pozvao na pritisak na Izrael, kako bi više humanitarne pomoći moglo ući u Gazu te je optužio Izrael za ekspanzionističku politiku.

Erdoganova vlada ima bliske odnose s palestinskim militantnim pokretom Hamas, kojeg Njemačka drži terorističkom skupinom, a u petak je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izrazio sućut zbog smrti Hamasova čelnika Jahje Sinvara tijekom sastanka s Hamasovim političkim čelnicima.

Scholz je u subotu odbacio Erdoganove optužbe o genocidu te rekao da se jednako trebaju žaliti civilne žrtve obiju strana sukoba.

Scholz je naglasio da Izrael ima pravo braniti se, no da se mora pridržavati međunarodnog prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.