Scholz će se ponovno kandidirati za njemačkog kancelara unatoč niskom rejtingu

Foto: EPA

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je da se namjerava kandidirati za ponovni izbor sljedeće godine unatoč slaboj podršci u javnosti, prenosi Politico.

“SPD je vrlo ujedinjena stranka. Svi smo odlučni zajedno voditi kampanju na sljedećim izborima i pobijediti. I ponovno ću se kandidirati da postanem kancelar”, rekao je jučer čelnik Socijaldemokratske stranke (SPD).

Loš rejting Scholza i SPD-a

Ipak, Scholzov rejting na vrlo je niskim granama, a SPD je pretrpio težak poraz na europskim izborima. U anketama stoje lošije i od radikalno desnog AfD-a i od glavnih konkurenata, demokršćana iz CDU-a.

Glasači u Njemačkoj su na EU izborima zadali ozbiljan udarac vladajućoj koaliciji, sastavljenoj od Scholzova SPD-a, Zelenih i liberala. Bio je to najveći poraz SPD-a na nacionalnim izborima u više od stoljeća.

Najveća oporbena snaga u zemlji, savez Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU)  pobijedili su na izborima s oko 31 posto glasova, dok je krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) bila druga s oko 17 posto.

U nedavnoj anketi provedenoj među njemačkim zakonodavcima i izvršnim direktorima u zemlji koju je proveo Institut Allensbach, 64 posto ispitanika dalo je prednost Friedrichu Merzu iz CDU-a, za kojeg se očekuje da će sljedeće godine postati glavni Scholzov protukandidat, kao sljedećem njemačkom kancelaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.