Scholz najavio nove isporuke oružja Izraelu

Foto: EPA

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je nove isporuke njemačkog oružja Izraelu, suprotstavivši se francuskom predsjedniku, koji je pozvao da se oružje ne isporučuje ako se bude koristilo u ratu u Gazi.

"Mi u vladi donijeli smo odluke kojima će se osigurati još skorašnjih isporuka", rekao je Scholz Zastupničkom domu tijekom komemorativne rasprave o napadu Hamasa na Izrael 7. listopada 2023.

"Nismo odlučili ne isporučivati ​​oružje", dodao je Scholz odgovarajući na optužbe konzervativne oporbe, koja je ukazala na višemjesečni prekid isporuka i "pukotine u njemačkoj solidarnosti" s Izraelom.

"Isporučili smo oružje i isporučivat ćemo oružje"

“Isporučili smo oružje i isporučivat ćemo oružje”, ponovno je rekao, ne precizirajući vrstu, količinu ni namjenu oružja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno je pozvao na prekid isporuka Izraelu oružja korištenog u Gazi, što je izazvalo bijes izraelskog premijera i određeni oprez u Berlinu, tradicionalnom prijatelju Izraela.

“Macronove izjave izazvale su veliko iznenađenje i nelagodu u Njemačkoj”, rekla je ovaj tjedan njemačka politologinja i stručnjakinja za međunarodne odnose Daniela Schwarzer iz Zaklade Bertelsmann tijekom susreta sa stranim novinarima u Berlinu.

"Nova Macronova izjava je stvorila veliku napetost"

"Vidimo novu Macronovu izjavu koja je stvorila veliku napetost koju će, s njemačkog stajališta, biti vrlo teško prevladati", dodala je.

“Savezna vlada tjednima i mjesecima odbija izvozne dozvole za isporuku streljiva, pa čak i rezervnih dijelova za tenkove u Izrael”, rekao je u kritici vlade čelnik njemačke konzervativne opozicije Friedrich Merz u Bundestagu.

Izrael je angažiran na nekoliko frontova, u ratu protiv Hamasa u Gazi i protiv Hezbolaha u Libanonu, gdje od ponedjeljka izvodi i kopnene operacije. Država Izrael također prijeti odgovorom na veliki raketni napad iz Irana koji se dogodio prošlog utorka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.