SDP i HDZ u kolovozu bilježe pad rejtinga

NI U MJESECU kolovozu, kada je HDZ započeo s agresivnijom kampanjom, nije uspio smanjiti razliku u odnosu na SDP, objavio je HTV. Razlika između dviju stranaka i ovog je mjeseca ista.

Srpanjsko istraživanje popularnosti hrvatskih stranaka i političara pokazalo je, podsjećamo, da SDP ima podršku od 30,1 posto birača, dok ga je HDZ, čiji je rejting prošlog mjeseca bio u blagom porastu, prema istraživanju provedenom prošlog mjeseca mogao računati na podršku 25,5 posto biračkog tijela.

Unutar statističke pogreške ovaj mjesec bilježi se pad rejtinga dviju najjačih stranaka. SDP tako, prema istraživanju provedenom ovog mjeseca, može računati na 29 posto glasova birača, a HDZ na njih 24 posto.

SDP je ovog mjeseca ostao na istom broju zastupnika, dok je HDZ izgubio četiri zastupnika. Pretpostavlja se da bi SDP i HDZ mogli imati zajednički do 110 zastupnika od 140 po izbornim jedinicama.

Što se ostalih stranaka tiče, ovomjesečno istraživanje pokazuje da je došlo do stabilizacije seljačko-liberalne koalicije. Podsjećamo, prošlog mjeseca stanje je bilo tako da je na trećem mjestu bio HSP sa podrškom od 7,6 posto, a izborni prag prešli bi, prema srpanjskim istraživanjima, još koalicija HSLS-HSS-PGS (6,8), HSU (6,4), te HNS (5,8).

Ovog mjeseca koalicija HSS-HSLS uživa potporu 9 posto birača, dok HSP i HSU obje ovog mjeseca zadobivaju povjerenje 8 posto birača. Tu su i HNS sa 5 posto glasova i IDS sa 2 posto glasova.

Što se tiče izbornih jedinica, HDZ i SDP svoje zastupnike imaju u svih deset. HSP svoje zastupnike bilježi u sedam izbornih jedinica, kao i koalicija HSS-HSLS i HSU. HNS svoje zastupnike ima u tri izborne jedinice, a IDS u jednoj.

Foto: H.P.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.