Crnogorska oporba slavi rezultate popisa stanovništva: Etnički inženjering nije uspio

Foto: Facebook

Crna Gora je očuvala građanski karakter, usprkos nastojanju da se etno-federalizira, rekao je predsjednik oporbene Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, nakon što su objavljeni rezultati popisa koji su pokazali da su Crnogorci i dalje najbrojniji narod u toj zemlji.

Živkovićev DPS ranije je ustvrdio da je stvarni cilj popisa planirani etnički inženjering u cilju povećanja broja Srba u Crnoj Gori, a smanjenje broja Crnogoraca. "Etnički inženjering nije uspio. Vlast u Srbiji je bila zainteresirana za popis. Postojali su veliki pritisak i propaganda. Možemo konstatirati da je Crna Gora pokazala da ima čvrstu multietničku jezgru", istaknuo je Živković na konferenciji za medije.

On je dodao da rezultati popisa ne idu na ruku onima koji su pokušali Crnu Goru prekriti velom nacionalizma. "Pokazan je nivo zrelosti da se uspostavi kontrola i onemoguće manipulacije. Osiguran je ambijent kako bi popis bio proveden u regularnim uvjetima. Vjerujemo da će ovi podaci poslužiti u kreiranju strategija za unaprjeđenje života građana", rekao je Živković.

Nisu utvrđene nepravilnosti

Najviše građana Crne Gore na popisu se nacionalno izjasnilo kao Crnogorci - 41.12 posto, a nakon njih slijede Srbi 32.93 posto. U odnosu na popis iz 2011. broj Crnogoraca manji je za 3 posto, dok je također za tri posto porastao broj Srba.

Kao Bošnjaci izjasnilo se 9.45 posto građana, Albanaca je 4.97 posto, Rusa 2.06 posto, muslimana 1.63 posto, Hrvata 0.97 posto. Najviše stanovnika Crne Gore govori srpskim jezikom, njih 43.18 posto.

Slijedi crnogorski jezik koji govori 34.52 posto stanovništva. U odnosu na popis iz 2011. za 0.5 posto je porastao broj stanovnika Crne Gore koji govore srpski jezik, a za 2.5 posto je opao broj stanovnika koji govore crnogorskim jezikom.

Popis stanovništva je proveden u prosincu prošle godine, a početkom listopada stanovnicima Crne Gore bilo je omogućeno preko internet aplikacije provjeriti jesu li podaci o vjeri, nacionalnosti i jeziku koje su priopćili na popisu, točno uneseni. Kako je kasnije objavljeno iz Monstata, nije utvrđena nijedna nepravilnost.

U kampanju se uključio i patrijarh Porfirije

Pravo da provjere podatke iskoristilo je više od 20 tisuća stanovnika Crne Gore. Izrada softvera za provjeru podataka bio je jedan od uvjeta oporbe za provođenje popisa stanovništva. Redovan popis trebao je biti proveden 2021., ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Nakon toga je više puta odlagan zbog nepovjerenja oporbenih stranaka i sumnji da bi podaci mogli biti krivotvoreni, posebno u dijelu nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja. Prosrpske i proruske snage i mediji mjesecima su vodili kampanju, pozivajući građane da se izjasne kao Srbi.

U kampanju se uključio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koji je pozvao građane da se identificiraju kao pripadnici srpskog naroda i vjernici SPC-a koji govore srpskim jezikom. U to vrijeme je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić više puta govorio o "važnosti popisa zbog utvrđivanja broja Srba u Crnoj Gori".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.