Šef diplomacije BiH: Moramo stalno biti na oprezu zbog malignog ruskog utjecaja

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bosna i Hercegovina mora biti na stalnom oprezu zbog malignog ruskog utjecaja, a navode o obuci osoba koje su trebale izazvati nerede u Moldaviji tijekom prošlotjednog referenduma i predsjedničkih izbora treba temeljito ispitati, upozorio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Moldavska policija izvijestila je kako je prošlog tjedna provela racije diljem zemlje i uhitila više osoba pod sumnjom da su po instrukcijama iz Rusije pripremali nerede koji su trebali omesti referendum po kojemu bi u ustav te zemlje trebala biti unesena odrednica o pristupanju Europskoj uniji kao krajnjem cilju kao i utjecati na rezultate predsjedničkih izbora.

Mediji su proteklog vikenda dokumentirali otvorene pokušaje kupnje glasova birača u Moldaviji

Na referendumu je većina Moldavaca glasala za opredjeljenje ka članstvu u EU no taj je rezultat bio vrlo tijesan jer je "za" glasalo 50.38 posto a "protiv" 49.6 birača.

Aktualna predsjednica Maia Sandu, koja je snažni zagovornik približavanja EU i kritičar Rusije, nije izborila uvjerljivu pobjedu u utrci za još jedan mandat, kako su predizborne ankete prognozirale, pa će se u drugom krugu morati još jednom suočiti s glavnim protukandidatom Alexandrom Stoianogluom, koji otvoreno simpatizira Rusiju.

Mediji su proteklog vikenda dokumentirali otvorene pokušaje kupnje glasova birača kako bi oni podržali proruske ciljeve i kandidate.  

Ministarstvo na čijem je čelu Dodikov čovjek ekspresno odbacilo tvrdnje moldavske policije

Istraga moldavske policije ranije je dovela do informacija kako je Rusija investirala značajne resurse i novac ne bi li omela referendum i utjecala na predsjedničke izbore pa su tako organizirali i posebnu obuku na svom teritoriju, ali i u Srbiji te u BiH. Tamo su, prema prikupljenim informacijama, obučavane mlade osobe koje su trebale sudjelovati na proruskim demonstracijama.

Istodobno kada su te informacije objavljene iz Ministarstva sigurnosti BiH, na čijem je čelu Nenad Nešić, koaliciji partner čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, uslijedio je ekspresni demanti u kojemu su optužili medije za širenje netočnih informacija "koje nemaju apsolutno nikakve veze s Bosnom i Hercegovinom".

Nisu bili u kontaktu s kolegama iz Moldavije, otkrila ih je Obavještajno-sigurnosna agencija

Iz demantija je razvidno kako nisu bili u kontaktu s kolegama iz Moldavije pa uopće nisu provjerili utemeljenost dokaza o ruskim pokušajima destabilizacije, no nakon toga potvrđene su informacije kako su na teritoriju BiH registrirane sumnjive aktivnosti, a otkrila ih je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) .

Predsjednik parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad OSA-om Ilija Cvitanović (HDZ 1990) potvrdio je lokalnim medijima kako je od ravnatelja obavještajne agencije Almira Džuve zatražio informacije o cijelom slučaju.

Konaković: Oprez mora biti stalan kod nas koji živimo u BiH

Potvrde o postojanju nekih kampova za obuku nema, no OSA je utvrdila da su prije dva mjeseca u BiH boravili strani državljani "s istoka" koji se mogu povezati s pokušajima organiziranja skupina čiji je cilj omesti javna okupljanja.

Ministar vanjskih poslova Konaković nakon toga je najavio kako će osobno na Vijeću ministara BiH inzistirati da se cijela stvar razjasni do kraja jer je siguran kako u njegovoj zemlji ima ljudi angažiranih na "specifičnim zadaćama" povezanim s ruskim utjecajem, a sada o tome dolaze i informacije iz OSA-e.

 "To ukazuje i poziva na jedan oprez koji kod nas koji živimo u BiH mora biti stalan", izjavio je Konaković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.