Šef diplomacije EU traži sankcije protiv izraelskih ministara

Foto: EPA

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je danas u Bruxellesu da će od država članica zatražiti da razmotre sankcioniranje pojedinih ministara u izraelskoj vladi zbog poruka mržnje koje upućuju Palestincima. "Pokrenuo sam postupak s pitanjem državama članicama smatraju li primjerenim da se neki izraelski ministri stave na naš popis sankcioniranih", rekao je Borrell prije početka neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

"Neki izraelski ministri upućuju neprihvatljive poruke mržnje prema Palestincima i predlažu stvari koje su očito protivne međunarodnom pravu i koje su poticaj da se počine ratni zločini", rekao je Borrell. On nije naveo na koje izraelske ministre misli, ali je rekao da su pozivi izraelskog ministra vanjskih poslova da se protjeraju ljudi sa Zapadne obale, "manje ili više isti kao i ono što Izrael radi u Gazi".

Za odluku o sankcijama potrebna je suglasnost svih država članica

Države članice EU-a podijeljene su u svojim pogledima na stanje na Bliskom istoku. Za odluku o sankcijama potrebna je suglasnost svih država članica, stoga je malo vjerojatno da će Borrellova inicijativa uroditi plodom. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je po dolasku na sastanak da "sankcije protiv izraelskih ministara nisu realne".

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova, tzv. Gymnich, trebao se održati u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske koja predsjedava Vijećem EU-a. Takvi sastanci se održavaju dvaput godišnje u zemljama koje obnašaju rotirajuće predsjedništvo. Međutim, zbog mađarskog 'soliranja' na samom početku predsjedanja, Borrell je odlučio premjestiti sastanak iz Budimpešte u Bruxelles.

"Moramo poslati signal, makar i simboličan, da protivljenje i diskvalificiranje vanjske politike EU-a kao strane u ratu mora imati neke posljedice. Stoga mislim da je primjereno sazvati sljedeći neformalni sastanak ministara vanjskih poslova i obrane u Bruxellesu nakon ljetnih praznika", rekao je Borrell na konferenciji za novinare krajem srpnja.

"Soliranje" Orbana

Mađarski premijer Viktor Orban je početkom srpnja odmah nakon što je njegova zemlja preuzela rotirajuće predsjedništvo odletio u Moskvu i u Peking u samozvanu "mirovnu misiju" da pregovara o mogućem prekidu vatre u Ukrajini. To je učinio bez ikakvih konzultacija s ostalim članicama i institucijama EU-a, a osim toga rotirajuće predsjedništvo nije ovlašteno predstavljati EU u inozemstvu.

Orban je također ranije napustio samit NATO-a u Washingtonu i odletio na Floridu gdje je o ruskom ratu protiv Ukrajine razgovarao s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom. U petak se u okviru neformalnog sastanka Vijeća za vanjske poslove sastaju i ministri obrane država članica EU-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.