Šef DSV-a: U 10 godina smo razriješili šestero sudaca zbog mita i drugih djela

Screenshot: HRT

ŠEF Državnog sudbenog vijeća Darko Milković je za Dnevnik HTV-a govorio o uhićenju šibenske sutkinje Maje Šupe, poznate po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću.

Podsjetimo, Šupe je uhićena zbog sumnje na primanje mita od poduzetnika Blaža Petrovića. Sumnja se da je uzela mito od Petrovića kako bi donijela oslobađajuću presudu za njega zbog malverzacije zemljištem u Tisnom.

Upitan o mogućnosti ukidanja oslobađajuće presude utemeljene na dokazanom podmićivanju suca, Milković kaže da, ako se utvrdi da je povrijeđen zakon, ali je odluka donesena u korist optuženog, Vrhovni sud ne može ukinuti presudu. Navodi da sud može samo deklarirati povredu zakonitosti.

Na konstataciju HTV-ovog voditelja kako ispada da zakonski propis štiti osobu koja daje mito sucu, Milković kaže da je on građanski, a ne kazneni sudac, ali da se slaže da bi mu bilo logično da je obrnuto.

Šestero sudaca razriješeno u 10 godina

Rekao je da je u posljednjih 10 godina DSV razriješio šestero sudaca kazneno osuđenih zbog djela koja ih čine nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti, što uključuje slučajeve primanja mita.

"Tu je bilo primanje mita, zloupotreba službenih ovlasti, kao i davanje lažnih iskaza. Tu razlikujemo od onih slučajeva kada razriješimo suce zbog nedostojnog ponašanja, ali se protiv njih, recimo, nije vodio kazneni postupak ili se vodio za nešto drugo, a mi smo ih razriješili upravo zbog takvog ponašanja", rekao je Milković za Dnevnik HTV-a.

Po pitanju prijedloga periodičnih sigurnosnih provjera sudaca, Milković kaže da se Venecijanska komisija Europske unije izjasnila protiv toga da ni u jednoj državi EU sigurnosna služba ne provjerava suce.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.