Putin upozorio na nuklearku u Kursku. U Rusiju stigao šef IAEA-e

Foto: Profimedia

Glavni direktor Međunarodne atomske agencije (IAEA) Rafael Grossi stigao je danas u rusku nuklearnu centralu Kursk kako bi procijenio stanje u nuklearki nakon iznenadne ukrajinske ofenzive u tom području. Ruska nuklearna agencija Rosatam potvrdila je AFP-u njegov dolazak u Kurčatov, grad smješten nedaleko od nuklearne elektrane.

Grossi je jučer rekao da bi želio "neovisno procijeniti što se događa", dodavši da je "sigurnost svih nuklearnih centrala" za IAEA-u "ključno pitanje". Ukrajinske trupe su 6. kolovoza pokrenule veliku prekograničnu ofenzivu u ruskoj Kurskoj oblasti, a ruska strana upozorava na nuklearnu katastrofu u slučaju ukrajinskog napada na elektranu koja se nalazi oko 60 kilometara od ukrajinske granice.

Putin: Ukrajina pokušava zauzeti nuklearnu elektranu u Kursku

Predsjednik Vladimir Putin je prošli tjedan upozorio da Ukrajina pokušava zauzeti nuklearnu elektranu u Kursku. IAEA je priopćila da je Rusija izvijestila tu UN-ovu agenciju da su oko 100 metara od nuklearke pronađeni dijelovi drona.

Nuklearka, izgrađena na oko 50 kilometara zapadno od grada Kurska, prijestolnice istoimene oblasti u kojoj živi oko 440.000 ljudi, ima šest reaktora, od kojih su dva u izgradnji. Četiri ostala su istog tipa kao i reaktori u Černobilu.

Tariq Rauf, bivši dužnosnik IAEA-e, tvrdi da su ti reaktori u međuvremenu značajno modernizirani po pitanju sigurnosti. Robert Kelley, bivši direktor odjela inspekcije IAEA-e, tvrdi da je mogućnost incidenta poput Černobila, da jedan reaktor eksplodira i gori danima, "ravna nuli".

Do sada je pažnja uglavnom bila usmjerena na nuklearku u Zaporižji, na jugu Ukrajine, koju su ruske trupe zauzele u ožujku 2022.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.