Velike kiše pune Trakošćansko jezero: "Polako dobiva novu vizuru"

Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

Prognoza vodostaja za Muru i Dravu nije zabrinjavajuća, poručio je danas direktor ispostave za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, dodajući da je kiša doprinijela punjenju Trakošćanskog jezera u kojem je trenutno 20 tisuća kubika vode.

Trenutni vodostaj na Muri u Morskom Središću je 270 centimetara uz protok vode od 330 kubika.

"Možemo očekivati povećanje vodostaja 16., odnosno 17. rujna do 400 centimetara, odnosno 600 kubnih metara. U usporedbi s kolovozom iz 2023. godine, kada smo imali rekordnih 540 centimetara, ipak će vodostaj biti niži za metar i 40", istaknuo je Rezo.

Očekuje se i povećanje vodostaja Drave

I na Dravi se može očekivati povećanje vodostaja u odnosu na trenutno stanje od 186 centimetara, ali za neke manje iznose i manje je zabrinjavajuće u odnosu na Muru, dodao je, naglasivši da je prednost vezana uz Dravu što su trenutno dva jezera Hidroelektrane Dubrava i Hidroelektrane Čakovec u tzv. remontu i prazna su.

"Sada punimo jezero Čakovec, nakon toga ćemo puniti jezero Dubrava i ni na koji način nećemo nizvodno ugroziti stanovništvo, odnosno naše građevine, prije svega misleći na nasipe, što se tiče visokih vodostaja. Poruka je da možemo biti mirni u ovom trenutku što se tiče nekakvih prognoza u smislu vodostaja na rijekama Muri i Dravi", poručio je Rezo.

Dodao je da je sliv Plitvica - Bednja pod kontrolom, kao i mali sliv Trnava na području Međimurske županije te mali sliv Bistra u Koprivničko-križevačkoj županiji.

"Imat ćemo nekakav ozbiljniji pristup"

Ipak, u Hrvatskim su vodama spremni reagirati te su obavijestili svoja licencirana društva o mogućnosti njihovog angažmana ako to bude nužno.

"Naši vodočuvari i djelatnici su u obilasku naših građevina i nasipa preventive radi. S obzirom na padaline u Austriji i Sloveniji, 16. i 17. rujna ćemo imati nekakav ozbiljniji pristup, u smislu obrana od poplava na rijeci Muri. Drava je u svakom slučaju zadovoljavajuća", kazao je Rezo.

"Trakošćansko jezero dobiva novu vizuru"

Dodao je i kako je ova kiša ipak donijela i jednu dobru stvar. "Trakošćansko jezero polako dobiva novu vizuru. Naime, trenutno je u jezeru oko 20.000 kubika vode i prednji dio je pod vodom", rekao je Milan Rezo.

Podsjetimo, nakon nešto više od tri mjeseca radova iz Trakošćanskog je jezera izvađeno više od 200 tisuća kubika sedimenta, a jezero je ukupnog volumena više od 500.000 kubika vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.