Tko je David Sopta, HDZ-ov šef Jadrolinije? Jedva ima veze s pomorstvom

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Trojica mornara poginula su u nesreći koja se dogodila jučer u popodnevnim satima u Malom Lošinju nakon što je na njih pala ulazna rampa trajekta Lastovo. 

Riječ je o trajektu izgrađenom 1969. godine u Japanu za japanskog naručitelja, gdje je zaplovio pod imenom Ishizuchi, a od 1978. godine plovi pod Jadrolinijom. Jedan je od njihovih najstarijih brodova u floti. Rezultati očevida nesreće još nisu poznati, a predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta jučer nije htio odgovoriti vidi li svoju odgovornost u nesreći.

"Nikad nije bilo problema s tim brodom. Dopustite da je danas dan tuge i sućuti pa bismo možda onda drugi dan to mogli prokomentirati", odgovorio je na pitanje novinarke Nove TV je li i ranije bilo problema s trajektom Lastovo.

Na pitanje o odgovornosti, odgovorio je: "Vidite, ajmo danas ovo pregrmiti i vidjeti što se dogodilo pa ćemo lako oko odgovornosti."

Veći dio karijere proveo u osiguravateljskom biznisu

No, tko je uopće David Sopta, šef Jadrolinije, osim što je član HDZ-a?

Sopta je veći dio svoje karijere proveo u osiguravateljskom biznisu. S pomorstvom i brodarstvom imao je samo kraći doticaj sredinom 1990-ih kad je radio u Croatia Lineu. Školovao se u Rijeci na Tehničkom fakultetu, gdje je stekao zvanje inženjera strojarstva.

Radio je u HEP-u i na menadžerskoj poziciji u Eurohercu. U Jadroliniju je došao iz Real Grupe gdje je bio direktor za međunarodne poslove.

Soptina plaća u Jadroliniji iznosi 4111 eura neto. Bruto je to iznos od 6864.48 eura. Drugih prihoda, sudeći po imovinskoj kartici, nema.

Ima stan na zagrebačkoj Trešnjevci, nema auto

Njegova supruga radi u HEP-u, a plaća joj iznosi 1737.19 eura neto, bruto je to 2179.79 eura.

Sopta je u Zagrebačkoj banci 2007. godine podignuo kredit za koji mjesečno izdvaja 348.64 eura. Iznos kredita je 170.000, a izgleda da je riječ o kunama, ne eurima. Preostalo mu je otplatiti još 22.340, izgleda, kuna - glavnice. On i supruga vlasnici su stana od 91 kvadrata na zagrebačkoj Trešnjevci koji su kupili kreditom.

Sopta nema upisanih pokretnina, ali ima njegova supruga. Vlasnica je Mercedesa GLA 200d proizvedenog 2017. godine. Kupila ga je prodajom imovine, a vrijednost mu je u trenutku podnošenja imovinske kartice procijenjena na 19.775 eura.

Sopta na štednji ima 65.000 eura, a njegova supruga naslijedila je od roditelja štednju u iznosu od 25.276 eura. 

Primao božićnice i naknade koje nije smio, žalio se na kaznu

Soptu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo s četiri tisuće kuna zbog primanja božićnica i nagrada na koje nije imao pravo.

Naime, kao šef Jadrolinije, primao je darove za djecu u nekoliko navrata i to u iznosima od 600, 1000, 1500 i 2000 kuna.

Primao je u isto vrijeme i naknadu za obavljanje funkcije člana Nadzornog odbora Turističke zajednice Primorsko-goranske županije. I to u iznosima od po 2.800 i 1.400 kuna.

Sopta, koji prema imovinskoj kartici ima plaću 4111 eura (u to vrijeme oko 19 tisuća kuna), se na kaznu od četiri tisuće kuna žalio Upravnom sudu, a zatim i Visokom upravnom sudu. Izgubio je. 

Odluka Visokog upravnog suda o žalbi Davida Sopte by Index.hr on Scribd

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.