Šef Jadrolinije o padu rampe na trajektu Mljet: Još ne znamo uzrok, istražit ćemo

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Jadrolinijin trajekt Mljet, kojem je sinoć pala rampa tijekom uplovljavanja u Supetar, privezan je u luci.

"Radi tehničkog problema s rampom, brod Mljet je u luci Supetar iskrcao sva vozila i putnike preko druge rampe te nitko nije ozlijeđen. U tijeku je otklanjanje tehničkog problema. Liniju preuzima trajekt Hrvat", rekli su sinoć za Index iz Jadrolinije.

Trajekt Mljet izgrađen je 2014. godine u Uljaniku u Puli. Jedan je od četiri istovjetna broda građena za Jadroliniju uz trajekte Kornati, Brač i Krk, a može primiti 616 putnika i 145 osobnih vozila, stoji na stranicama Jadrolinije.

Šef Jadrolinije: Ne znamo što je uzrok

Šef Jadrolinije David Sopta rekao je za Novi list da nije došlo do prelijevanja mora u garažu te da je do pada rampe došlo zbog puknuća sajle kojom se rampa podiže i spušta.

"Rampa nije pala tijekom navigacije, nego tijekom pristajanja u luku. U navigaciji ne može doći do pada jer hidraulički sustav osigurava da do toga ne dođe. Čelik čela se na trajektima ovog tipa mijenjaju svake godine, pri čemu se redovito obavljaju vizualni pregledi i, u slučaju da se primijeti istrošenost, ona se zamjenjuje jer na svim brodovima imamo rezerve.

Koji je točan uzrok puknuća u ovom slučaju ne znamo još uvijek, ali provest ćemo internu istragu, kao i vještačenje čelik čela na ovom i drugim brodovima kako bismo utvrdili odgovaraju li ta čelik čela tehničkim specifikacijama iz postupka javne nabave putem koje su nabavljena", rekao je Sopta.

Svjedokinja: Čuli smo tresak pa vidjeli val, ne osjećamo se sigurno

"Trajekt je došao iz Splita oko 21:55. Sjedili smo na rivi i čuli tresak pa vidjeli val. Otišli smo u luku i vidjeli da pluta na nekih 100 metara od obale. To nam je jedina veza sa Splitom, a ne osjećamo se sigurno", rekla je za Index čitateljica.

Trajekt Hrvat koji je preuzeo liniju na kojoj plovi Mljet također je prije desetak dana imao tehničkih problema s rampom. Naime, po dolasku u Split nije mogao spustiti rampu pa su se vozila iskrcavala na rikverc.

"Ovim putem vas obavještavamo da je posada trajekta Hrvat, sukladno najnovijim uputama o sigurnosti posade i putnika broda, odlučila iskrcaj u Splitu napraviti na drugoj rampi trajekta. Ovakav se iskrcaj provodi iz predostrožnosti dok se ne utvrdi ispravnost tehničkog funkcioniranja sustava. U međuvremenu, sva su vozila iskrcana te je brod u redu", poručili su tada iz Jadrolinije.

 

Treći incident u manje od mjesec dana

Treći je ovo incident s rampama na trajektima Jadrolinije u manje od mjesec dana. Podsjetimo, ulazna rampa trajekta Lastovo u Malom Lošinju, teška više tona, pala je na pomorce te usmrtila vođu stroja, dvojicu kormilara i teško ozlijedila prvog časnika palube. Istraga tragedije je u tijeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.