Šef KBC-a Zagreb: Prvi smo u Hrvatskoj istodobno presadili srce i bubreg

Foto: Index

Povodom provedenih multiorganskih transplantacija u zagrebačkom KBC-u, na konferenciji za medije će govoriti ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić, predstojnici klinika Davor Miličić, Hrvoje Gašparović, Jasna Brezak, Željko Kaštelan, Davor Mijatović i Slobodan Mihaljević.

Konferencija za medije na Rebru, ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić i predstojnici klinika predstavljaju provedene multiorganske transplantacije.

Objavljuje Index Vijesti u Utorak, 10. rujna 2024.

Multiorganska transplantacija znači presađivanje više organa istovremeno kod jednog pacijenta.

Ćorušić: U zadnja dva tjedna napravili smo tri multiorganske transplantacije

"Počelo je sa bubregom, nastavilo se sa srcem pa s plućima 2019. Razvili smo transplantacijske timove za pojedine organe, a pozvali smo vas jer smo u zadnja 2 tjedna napravili 14 transplantacija, 3 multiorganske transplantacije. Kod jednog pacijenta srce i bubrega koja je prvi put učinjena u Hrvatskoj, a druga je bila jetre i srca, a treća bubreg i jetra.

Za ovo je trebao visok stupanj entuzijazma, organizacije svih koji sudjeluju u programu transplantacije organa. Rijetko koja bolnica se može pohvaliti da je u ovako kratkom vremenu napravila tri multiorganske transplantacije. Napravili smo i monoorganske transplantacije.

Ponosni smo na naš transplantacijske timove i organizacije cijelu bolnice jer ovakav pothvat u tjedan dana se može napraviti samo u visoko organiziranim institucijama. Jedan dio djelatnika je prekinuo svoj godišnji odmor kako bi sudjelovali u transplantacijama. Pacijenti su dobro i stabilno. Napravili smo uspjeh na razini Hrvatske, ali i Europe. Svi pacijenti kojima su organi transplantirani bili su na listi Eurotransplanta", rekao je ravnatelj KBC-a Ćorušić.

Miličić: Za transplantaciju srca i bubrega pripremali smo se u nekoliko navrata

Idući je govorio Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Zagreb.

"Kao voditelj transplantacijskog tima za srce, mislim da treba istaknuti da smo po prvi put u Hrvatskoj u KBC-u Zagreb obavili transplantaciju srca i bubrega.

Za taj zahvat pripremali smo se u nekoliko navrata i konačno kada su se poklopile sve okolnosti, kada smo našli prikladnog bolesnika, kada su se timovi kardiologa, kardiokirurga, nefrologa i urologa uspjeli dogovoriti oko nesporne indikacije, kada se našao zadovoljavajući donor, uslijedila je vrlo složena koordinacija, organizacija i na kraju tehnička izvedba u rukama kirurga. 

Drugi uspjeh je simultana transplantacija srca i jetre koja nije prva u našem KBC-u, već imamo s tim iskustva. To je vrlo složen kirurški, organizacijski i medicinski pothvat koji je i ovoga puta uspio.

Riječ je o bolesniku koji je bolovao od nasljedne amiloidoze, od bolesti nakupljanja koja uništava strukturu i funkciju srca. Uzrok te bolesti je proizvodnja patološkog amiloida u jetri. Prema tome, ako se presadi srce, a nije zbrinut izvor bolesti, a to je jetra, onda bolesnik nije izliječen. Transplantacijom srca i jetre je ta bolest kod pacijenta zaustavljena. On se liječi u Klinici za kardiologiju te se dobro oporavlja kao i onaj prethodni", rekao je Miličić.

Gašparović: Hrvatski transplantacijski program je odličan na svjetskoj razini

Na presici je govorio predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb Gašparović.

"Važno je da javnosti uspijemo prikazati koliko je hrvatski transplantacijski program zapravo odličan na svjetskoj razini. U Hrvatskoj je prošle godine napravljeno 48 transplantacija srca, što čini 12 transplantacija srca na milijun stanovnika. Usporedbe radi, u Njemačkoj se napravi 3.5. Uspješnost našeg transplantacijskog programa se godinama prati i on raste. Srce je organ koji ima najuži vremenski okvir kojeg je potrebno napraviti transplantaciju. To iznosi otprilike od četiri do četiri i pol sata. 

To znači da od trenutka kada se u bolnici u kojoj se donorsko srce uzima pa do trenutka kada se kod nas u KBC-u ponovno pokrene srce, ne smije proći dulje od četiri sata. Često se na sam transport gubi više od 2 sata i zato koristimo sve što nam je na raspolaganju - i helikoptere i avione i kamione... 

To je iznimno važno s obzirom na to da, kada se radi o multiorganskim transplantacijama, postoji još jedan tim koji sudjeluje u tome, a to su četiri operacijska tima koja rade paralelno i koja je potrebno koordinirati i organizirati. Teško je u jednoj i pol rečenici objasniti koliko je to kompleksan zahvat te koliko je to logistički velik izazov.

Srce ide prvo, a nakon toga idu jetra ili bubreg jer bez hemodinamske stabilnosti koju nudi srce nije zapravo ni moguće nastaviti operacijski zahvat. Ponosni smo na sve ovo jer u Europi je do 2022. bilo ukupno napravljeno 20 transplantacija srca i jetre. Ovo što smo mi napravili pokazuje na zrelost našeg transplantacijskog programa", rekao je Gašparović.

"Prva transplantacija bubrega napravljena 1973."

Predstojnik Klinike za urologiju Kaštelan rekao je da transplantacijski program u njihovoj ustanovi postoji 50 godina te da je prva transplantacija bubrega napravljena 1973.

"Rezultati su sjajni, u 2 tjedna tri simultane transplantacije organa. Osobito nas veseli transplantacija srca i bubrega. To su složeni zahvati u kojima sudjeluje stotinjak djelatnika naše ustanove. Prošle godine u sklopu Eurotransplanta učinjeno je preko 8000 transplantacija organa", rekao je.

Novinari su na kraju presice pitali liječnike o dobi pacijenata kojima su u dva tjedna transplantirani organi. Odgovorili su da je riječ o ljudima srednjih godina. Na pitanje o trajanju multiorganskih operacija, liječnici su odgovorili da su trajale od 7 do 8 sati. 

"Pacijent kojem smo transplantirali srce i bubreg je u 22 sata ušao u operacijsku salu, a operacija je bila gotova ujutro u 5:30", rečeno je na presici. Također, rečeno je da su ove godine u KBC-u Zagreb djeci napravili 7 transplantacija organa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.