Šef mađarske diplomacije: Bez ruskog plina nam nije zajamčena energetska sigurnost

Foto: EPA

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto razgovarao je u Rusiji s glavnim direktorom Gazproma o energetskoj opskrbi Mađarske, poručivši da bez ruskog plina energetska sigurnost Mađarske ne može biti zajamčena.

"Bez ruskog plina energetska sigurnost Mađarske ne može biti zajamčena. To nije pitanje ideologije, nego fizike i matematike", objavio je Szijjarto na Facebooku.

"Treba imati hrabrosti reći: Mađarska je zadovoljna energetskom suradnjom s Rusijom"

"Danas u Europi treba imati hrabrosti to reći, ali Mađarska je zadovoljna energetskom suradnjom s Rusijom", dodao je u objavi uz fotografiju na kojoj je prikazan uz glavnog direktora Gazproma Alekseja Millera u Sankt-Peterburgu.

Mađarska gotovo u cijelosti ovisi o ruskom plinu. Većinom ga dobiva preko Turskog toka i njegova produžetka Balkanskog toka, koji prolazi ispod Crnog mora i vodi prema Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. 

Ostatak dobiva plinovodom koji prelazi preko Ukrajine. No Kijev je upravo objavio da ne planira produljiti ugovor o tranzitu koji vrijedi do 31. prosinca ove godine.

Ukrajina blokira isporuke Lukoila

Ukrajina uz to blokira isporuke ruske grupe Lukoil, koja naftovodom Družba šalje "trećinu mađarskog uvoza nafte". Budimpešta je ljetos tu odluku ocijenila "neprihvatljivom".

Mađarska, jedina članica EU koja je ostala bliska s Moskvom unatoč ratu u Ukrajini, redovito kritizira sankcije protiv Rusije i ne želi slati vojnu pomoć Kijevu.

Mađarski premijer Viktor Orban izazvao je početkom srpnja kritike sastavši se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi a da se nije konzultirao s europskim partnerima s obzirom na to da Mađarska predsjeda EU.

Peter Szijjarto, kojeg je njegov ruski kolega Sergej Lavrov potkraj 2021. odlikovao Redom prijateljstva, posjetio je Rusiju deset puta od početka rata u Ukrajini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.