Šef Microsofta zaradio 63% više nego lani

Foto: EPA

Glavni izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella, prošle je godine zaradio 79,1 milijuna dolara, što je povećanje od 63% u odnosu na njegovu prošlogodišnju plaću.

Ovakvu zaradu ima unatoč njegovom zahtjevu da se smanji jedan element njegovog paketa plaće zbog sigurnosnih propusta u tehnološkom gigantu zbog čega je dobio 5 milijuna dolara manje nego što bi inače dobio.

Kao i mnoge tehnološke tvrtke, Microsoft je ove godine otpustio tisuće radnika, uključujući mnoge u svom gaming odjelu.

"Iznimno uspješno poslovanje"

No, u izvještaju poslanom američkom regulatoru financija, odbor je naveo da su prihodi tvrtke porasli za 16% u godini do 30. lipnja 2024.

"Nadella je kazao da je poslovanje tvrtke bilo iznimno uspješno", napisao je odbor za naknade Microsofta u pismu dioničarima.

Dodali su da ih je zamolio "da razmotre odstupanje od utvrđenih performansnih metrika i smanje njegovu novčanu nagradu kako bi odražavala njegovu osobnu odgovornost" zbog više kibernetičkih napada.

Jedan takav napad Microsoft je prijavio u srpnju 2023., kada su hakeri dobili pristup email računima otprilike 25 organizacija, uključujući državne agencije.

Microsoft je izjavio da napad potječe iz Kine, iako je kinesko veleposlanstvo u Londonu to nazvalo dezinformacijom.

Financijsko razdoblje traje do 30. lipnja 2024. što je nekoliko tjedana prije velikog prekida interneta koji je pogodio Microsoft Windows računala, uzrokujući kaos diljem svijeta.

Iako to nije bio kibernetički napad, kasnije u srpnju Microsoft se ispričao zbog još jednog prekida usluga uzrokovanog kibernetičkim napadom.

"Više života apsolutnog luksuza"

Odbor za naknade naveo je da je smanjio Nadellinu plaću za više od pola, na 5,2 milijuna dolara. To predstavlja manje od 7% njegove ukupne plaće.

Većinu njegove naknade, 71,2 milijuna dolara, činile su dionice.

Direktor High Pay Centra, Luke Hildyard, rekao je da površno gledano zarada ima smisla s obzirom na snažnu financijsku izvedbu Microsofta.

"Međutim, možemo se zapitati je li dodatnih 79 milijuna dolara povrh 49 milijuna prošle godine za nekoga tko već vrijedi stotine milijuna, s više novca nego što bi mogao potrošiti kroz više života apsolutnog luksuza, zaista potrebno kao nagrada ili poticaj", rekao je za BBC.

"Nijedan uspjeh Microsofta ne bi bio moguć bez radnika, korisnika i šire zajednice pa bi možda taj uspjeh trebao biti malo ravnomjernije podijeljen", dodao je.

U drugim tehnološkim kompanijama, Appleov šef Tim Cook zaradio je 63,2 milijuna dolara u 2023., dok je izvršni direktor najvrjednije kompanije na svijetu, Nvidie, Jensen Huang, plaćen 34,2 milijuna dolara u fiskalnoj godini 2024.

No, nitko od njih nije ni blizu šefu Tesle, Elonu Musku, čiji bi paket plaće mogao vrijediti do 56 milijardi dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.